xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Εκκλησιαστικό Ξάνθης στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας στα Γιαννιτσά

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης συμμετείχε με ομάδα 17 μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου στα Γιαννιτσά.

Οι μαθητές μας μέσω της εκπαιδευτικής αυτής δράσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της Λαογραφίας διαφορετικών γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας μας, να τονώσουν την εθνική και τοπική τους ταυτότητα, να ενισχύσουν τη συλλογικότητα και τη συνεργασία με μαθητές άλλων σχολείων, αλλά και να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές και να προλειάνουν το έδαφος για μελλοντικές διασχολικές συνεργασίες.

Οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Σχολείου Ξάνθης έστησαν μια μικρή Λαογραφική έκθεση και παρουσίασαν παραδοσιακές φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα του καθημερινού βίου, προερχόμενα από τον προσφυγικό οικισμό της Νέας Κεσσάνης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της περιοχής.

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη συνάντηση , τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτούν χώρους ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, όπου εντρύφησαν στην ιστορία και τον πολιτισμό της πρωτεύουσας και σημαντικότερης πόλης του Μακεδονικού Βασιλείου, τη Μητρόπολη των Γιαννιτσών, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, μνημείο μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας, όπου ξεναγήθηκαν από τον εφημέριο του ναού π. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη, πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική, η οποία κτίστηκε κατά την περίοδο 1858-1867 με σουλτανικό φιρμάνι το οποίο επέτρεψε την ανέγερσή της, προκειμένου οι χριστιανοί κάτοικοι της συνοικίας του <<Βαρός>> να έχουν έναν χώρο για την εκτέλεση των ιεροτελεστιών τους , καθώς και τον νέο ναό του Αγίου Γεωργίου και το πνευματικό του κέντρο, έναν πολυχώρο φτιαγμένο με χορηγία του Σταύρου Νιάρχου.

Εκεί ξεναγήθηκαν στα διάφορα εργαστήρια που λειτουργούν σε καθημερινή βάση, όπως βυζαντινής αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, μουσικών οργάνων, παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής και ελεύθερου σχεδίου, πηλοπλαστικής, θεατρικό και ρομποτικής, ενώ οι μαθητές μας ενθουσιάσθηκαν καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν τη δική τους εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό << εκ βαθέων >> του πνευματικού κέντρου, υπό την επιμέλεια του Αρχιερατικού επιτρόπου Γιαννιτσών και Προϊσταμένου του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου, π. Ιωάννη Σπυρίδη.

Εμπνευστής και συντονιστής της εκπαιδευτικής δράσης που παρουσίασαν οι μαθητές μας στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας , ήταν ο κ. Χατζόπουλος Δημήτριος, ο οποίος συγκέντρωσε το πλούσιο λαογραφικό υλικό , αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα του καθημερινού βίου της περιοχής της Νέας Κεσσάνης, προκειμένου να εκτεθεί στο μικρό αυτό Λαογραφικό Μουσείο που στήθηκε για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, ενώ την οργάνωση και το συντονισμό του προγράμματος των υπολοίπων δράσεων στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές μας, είχε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης κα. Κοτζαμπασοπούλου Ελένη.

Related posts

Οι παραλίες που έλαβαν Γαλάζια Σημαία στην ΠΕ Ξάνθης για το 2024 / 4 παραλίες του Δήμου Αβδήρων / 24 βραβευμένα σημεία στην ΑΜΘ

xanthipost

 Προσοχή: Αν έχετε αυτό το PIN στην τράπεζα αλλάξτε το αμέσως

xanthipost

Διπλή παρουσία της JTI στο συνέδριο της Νομικής Βιβλιοθήκης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ