Η αφρικανική σκόνη «κάταπιε» την Ελλάδα – Οι εικόνες απόκοσμες με τη μία περιοχή μετά την άλλη να βάφονται στα πορτοκαλί της αφρικανικής σκόνης
Σε πολλές πόλεις η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, η ορατότητα περιορισμένη ενώ το φαινόμενο κορυφώθηκε χθες Τρίτη .
Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σε κλοιό αφρικανικής σκόνης η χώρα
Εκτός μάλιστα από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, εκδηλώθηκαν και λασποβροχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Σήμερα το πρωί τα πάντα στην Ξάνθη ήταν καλυμμένα από την πορτοκαλί σκόνη. “Πήραν φωτιά” οι σκούπες και τα λάστιχα για την απομάκρυνση της πορτοκαλί σκόνης από μπαλκόνια και αυτοκίνητα.
Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.
Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.
Εν τω μεταξύ, αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.
Τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια, σύμφωνα την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας. Τα αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ιδιαίτερα έντονα σε Κρήτη και Καλαμάτα.
Οδηγίες που θα βοηθήσουν να ελάχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του φαινομένου
- Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
- Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
- Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
- Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
- Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό. Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.
- Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.
- Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.
Σημειώνεται πως μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης θα επιμείνει η αφρικανική σκόνη πάνω από την Ελλάδα και σιγά σιγά το φαινόμενο θα υποχωρήσει.