xanthipost.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

(video) – Κάτι τρέχει στο 1ο ΓΕΛ Ξάνθης – Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού!

Οι μαθητές ρωτούν , οι ειδικοί απαντούν , οι μαθητές επιλέγουν!

Ιωαννίδης Χρήστος Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Ξάνθης  : Είναι υποχρέωση όλων μας αυτό το δημόσιο σχολείο να δίνει σε ευρύτερο φάσμα στους μαθητές του αλλά και στους γονείς τους,  την ενημέρωση που έχουν ανάγκη!

Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε για την ημερίδα ΣΕΠ που διοργανώθηκε στο 1ο ΓΕΛ Ξάνθης την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως το συγκεκριμένο  workshop για να διοργανωθεί απαιτήθηκε  μεγάλη προετοιμασία γιατί σε 13 αίθουσες ταυτόχρονα,  επαγγελματίες υψηλού επιπέδου για την περιοχή μας, μίλησαν σε 450 παιδιά   που παρακολούθησαν  την ενημέρωση για το επάγγελμα  για το οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή ενημέρωσε για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για να υλοποιηθεί η εν λόγω δράση.  «…Σκεφτήκαμε ότι σαν σχολείο εκτός του κλασικού παιδαγωγικού, μαθησιακού αντικειμένου που  προσφέρουμε στους μαθητές μας , έχουμε την  υποχρέωση να διοργανώσουμε μία ημερίδα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του σχολείου, μέσω της οποίας θα τους ενημερώναμε για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό…» σημείωσε και πρόσθεσε πως σε μία έρευνα που έγινε μεταξύ των μαθητών εκφράστηκε η  επιθυμία και η ανάγκη να ενημερωθούν με πιο εξειδικευμένο τρόπο και με πιο πολλούς επαγγελματίες .

Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα δύσκολο εγχείρημα –Προσκλήθηκαν 40 επαγγελματίες οι περισσότεροι εξ αυτών με δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα καθώς και  καθηγητές του ΔΠΘ  οι οποίοι πραγματοποίησαν ενημερώσεις σε 3  κύκλους και σε 13 αίθουσες ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τις επιλογές των μαθητών που διερευνήθηκαν αρχικά, τα παιδιά  παρακολούθησαν και την ανάλογη ενημέρωση για το αντικείμενο και το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει από τον προσκεκλημένο ομιλητή επαγγελματία.

Είναι υποχρέωση όλων μας αυτό το δημόσιο σχολείο να δίνει σε ευρύτερο φάσμα στους μαθητές του αλλά και στους γονείς τους την ενημέρωση που έχουν ανάγκη

Μάλιστα ο κ. Ιωαννίδης ερωτηθείς για το αν μπορεί να διοργανωθεί  μία κοινή παρόμοια  δράση για όλα τα Λύκεια της περιοχής, σημείωσε πως από κοινού και με κοινές κατευθυντήριες γραμμές θα μπορούσε να συναποφασιστεί και να βρεθεί ο κατάλληλος  τρόπος και τόπος για να διοργανωθεί  μία κοινή δράση ΣΕΠ για όλα τα Λύκεια της περιοχής  για ακόμη καλύτερη και πιο αποτελεσματική ενημέρωση των μαθητών.

Ο κ. Ιωαννίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά την κ. Βασιλική Δράκου, φιλόλογο του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης  η οποία ήταν η ψυχή του συγκεκριμένου project  και με προσωπική εργασία  και άψογη οργάνωση  κατάφερε να φέρει σε επαφή 450 παιδιά με 40 επαγγελματίες μέσα σε μία ημέρα.

Βασιλική Δράκου, φιλόλογος και υπεύθυνη της Ημερίδας ΣΕΠ : Η ιδέα ξεκίνησε από πέρυσι στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του δείκτη 2 που αφορά τη σχολική διαρροή και φοίτηση  

Όπως εξήγησε στην κάμερα του xanthipost.gr η κ. Δράκου, η περσινή απόπειρα ανέδειξε τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά, αφού χρειάζονται κατευθύνσεις , ενημέρωση και γνώση για τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν και ίσως  γνωρίζουν κάποια πράγματα χωρίς να είναι απολύτως έγκυρα και αξιόπιστα.

Προτεραιότητά μας ήταν να έρθουν επαγγελματίες απόφοιτοι του 1ου ΓΕΛ προκειμένου να δώσουν στα παιδιά να κατανοήσουν πως το σχολείο τους προάγει τις δυνατότητές τους  και τους δίνει τις κατάλληλες  κατευθύνσεις, δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Δράκου και πρόσθεσε πως μέσω της δράσης αυτής ( workshop) έγινε μία πλήρης ενημέρωση προς τους μαθητές και παράλληλα ένα  άνοιγμα στην τοπική μας κοινωνία αφού όλοι οι προσκεκλημένοι επαγγελματίες ήταν από την Ξάνθη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οργάνωση του συγκεκριμένου project ήταν ιδιαίτερα απαιτητική αφού οργανώθηκε ο συντονισμός όλων των μαθητών με βάση τις επιλογές τους  ώστε να παρακολουθήσουν την ενημέρωση που επιθυμούν και όχι μία οποιαδήποτε ενημέρωση που μπορεί να μην τους ενδιαφέρει.

«…Επιθυμούμε να γίνει το 1ο ΓΕΛ ένα σημείο αναφοράς για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό και θα θέλαμε να συνεχίσουμε τον συγκεκριμένο θεσμό..» , κατέληξε η κ. Δράκου.   

Related posts

Πένθος στην Ξάνθη – Έφυγε από ανακοπή ο αγαπητός και γνωστός  επιχειρηματίας Χρήστος Μιχαήλ

xanthipost

Αρχαίο Λατομείο Αβδήρων : Μία διαφορετική βιωματική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

xanthipost

Το JTI Foundation υποστηρίζει έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα – Στηρίζει ενεργά τον  ακριτικό Δήμο Ξάνθης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ