xanthipost.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης για υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων : « Έχουμε πλέον αγανακτήσει κάθε χρόνο να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές»

 Ανθρωπίνως ανέφικτη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης επισημαίνει μέσω ανακοίνωσής της τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί με το άνοιγμα του συστήματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος  – Προτείνουν ως  τη μόνη εφικτή καταληκτική ημερομηνία, για τις περιπτώσεις φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν από πιστοποιημένους Λογιστές – Φοροτεχνικούς (στα πρότυπα της προδήλωσης ραντεβού για την διασύνδεση των POS), είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Φέτος το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά για τα Φυσικά Πρόσωπα, στις 26 Απριλίου.

Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα του συστήματος εντοπίστηκε πλήθος προβλημάτων (και συνεχίζουν να εντοπίζονται ακόμη και τώρα), τα οποία και αναφέραμε στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα δημοσιοποιήσαμε ως ΠΟΦΕΕ με Δελτίο Τύπου στις 15 Μαΐου, με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού ώστε να μην έρθουν οι πολίτες προ εκπλήξεως. Για αυτό λοιδορηθήκαμε από τον Υπουργό Οικονομίας και την ΑΑΔΕ, χωρίς όμως να αρνηθούν την εγκυρότητα των προβλημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, κάποια προβλήματα που επί του παρόντος δεν έχουν επιλυθεί:

  • Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων σε κάποιες τράπεζες
  • Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
  • Ορισμένοι φορείς, υγειονομικές περιφέρειες, και δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών
  • Αναφέρθηκαν προβλήματα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1
  • Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων (ενδεικτικά πρόγραμμα προεργασίας).
  • Υπάρχουν αναδρομικά από φορείς του δημοσίου χωρίς έτος αναφοράς
  • Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.
  • Εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα η δήλωση IBAN, ειδικά σε υπερήλικες
  • Έχουν παρατηρηθεί πολλά λάθη στην εκκαθάριση

Ολοκληρωμένες δε οδηγίες για την υποβολή των Δηλώσεων Φυσικών Προσώπων βγήκαν περίπου 20 ημέρες αργότερα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι φέτος οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και οι Αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με νέο τρόπο (το τεκμαρτό εισόδημα), γεγονός που κάνει την χρήση των οδηγιών απαραίτητη για την ορθή συμπλήρωση των νέων εντύπων.

Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει με τον Ν.4172/2013. Κάνοντας δεκτή την άποψη του Υπουργείου για 1.300.000. προσυμπληρωμένες δηλώσεις που θα υποβληθούν αυτόματα, θα πρέπει να υποβληθούν επιπλέον 5.300.000 έως 26 Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα (2/6) έχουν υποβληθεί περίπου 1.244.000 περίπου δηλώσεις E1, ενώ απομένουν 56 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Άρα θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως 72.400 περίπου δηλώσεις. Κάνοντας τον παραπάνω υπολογισμό σε εργάσιμες ημέρες, εξαιρώντας μόνο τις Κυριακές και την αργία του Αγίου Πνεύματος, απομένουν 46 ημέρες και ο αριθμός ημερησίων υποβολών αυξάνεται στις περίπου 88.170.

Ανθρωπίνως ανέφικτη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος λαμβάνοντας υπόψιν αυτούς τους ρυθμούς υποβολής.

H Ομοσπονδία μας εμμένει στη θέση της για τη νομοθέτηση ενός σταθερού χρονικού διαστήματος 5μηνης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπως όριζε ο ν.4172/2013, ενώ θα έχει προηγηθεί η δημοσίευση όλων των σχετικών αποφάσεων, χωρίς νομοθετικές αλλαγές στην διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και αφού οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανεβάσει έγκαιρα και σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Για οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συστήματος θα πρέπει να υπάρχει ισόχρονη παράταση των φορολογικών δηλώσεων χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο μήνας Αύγουστος.

Έχουμε πλέον αγανακτήσει κάθε χρόνο να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές

Εκτός όλων των ανωτέρω, θέλουμε να προσθέσουμε ότι 1η Ιουλίου ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου. Αυτό συνεπάγεται πλήθος επιπλέον εργασιών στα λογιστικά γραφεία. Ιδιαίτερα για φέτος λοιπόν, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θεωρούμε ότι η μόνη εφικτή καταληκτική ημερομηνία, για τις περιπτώσεις φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν από πιστοποιημένους Λογιστές – Φοροτεχνικούς (στα πρότυπα της προδήλωσης ραντεβού για την διασύνδεση των POS), είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Για το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης

Η Πρόεδρος Μπατζακίδου Ειρήνη Ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρη Παντελής

Ο Γραμματέας Λυμπερίδης Σωτήριος Η Ταμίας Μπαλαφούτη Άννα

Το Μέλος Σαββίδης Βασίλειος Το Μέλος Τζαμπάζ Ταχίρ Χικμέτ

Related posts

H JTI γιορτάζει 25 χρόνια καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης

xanthipost

Ένα βήμα προς την παραγωγική αριστεία του εργοστασίου της JTI στην Ξάνθη

xanthipost

Φθηνά σπίτια σε ηλικίες έως 50 ετών

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ