xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Ακαθάριστα οικόπεδα και  πρανή δρόμων στην πόλη της Ξάνθης – Τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης για τους ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων όφειλαν μέχρι την 30 ή Απριλίου να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους από φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά καθώς και στην αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων

Πολλά  τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα τα οποία δεν καθαρίζονται.

Πολλά ακαθάριστα οικόπεδα με σκουπίδια, ξερά χόρτα, πεσμένα κλαδιά κατέγραψε η κάμερα του xanthipost.gr. Ένα εκρηκτικό μείγμα  με πεταμένα σκουπίδια και μπάζα σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ξάνθης αποτελούν μία πραγματική απειλή για πρόκληση και επέκταση πυρκαγιάς.

Στην υποχρεωτική δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων τους καλούνται για πρώτη φορά να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες τους έπειτα από τη σύσταση του «Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» –  Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το σκεπτικό πίσω από τη σύσταση του μητρώου ήταν να διενεργηθούν «έξυπνοι» έλεγχοι, καθώς και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες την ανάγκη και την υποχρεωτικότητα του καθαρισμού των οικοπέδων τους κάθε χρόνο ως μέτρο πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr. Παρότι η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων ήταν κατ’ εξαίρεση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μητρώου η 31η Μαΐου, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την παράτασή της έως τις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα οι καθαρισμοί των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου, ενώ η πλατφόρμα διατέθηκε στο κοινό αυτή την εβδομάδα, γεγονός που έχει φέρει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αντιμέτωπους με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει ο  Δήμος Ξάνθης οι έλεγχοι θα ήταν συνεχείς  για τα ακαθάριστα οικόπεδα από συνεργείο του Δήμου – Στόχος ο καθαρισμός να αποτελέσει μέτρο πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο

Αξίζει να τονιστεί πως με ανακοίνωσή της η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης ενημέρωνε τους υπόχρεους στις 29 Απριλίου  ότι, συνεργείο του Δήμου Ξάνθης θα εκτελεί καθημερινά ελέγχους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο αυτεπάγγελτα ή στο πλαίσιο καταγγελίας η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Ακαθάριστα σε πολλά σημεία είναι και πρανή των δρόμων στην πόλη της Ξάνθης  

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μερικά σημεία σε γειτονιές της Ξάνθης, όπως φαίνεται και στο βίντεο,  έχει αναπτυχθεί βλάστηση και στα πρανή των δρόμων και θα πρέπει αρμόδιες υπηρεσίες  να μεριμνήσουν για τον άμεσο καθαρισμό τους γιατί σε πολλά σημεία δυσχεραίνουν την ορατότητα οχημάτων και πεζών και φυσικά αποτελούν  κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Πού κυμαίνονται τα πρόστιμα

Την ίδια ώρα βαριά είναι τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που έχουν οριστεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσης  αφού προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης.

Αξίζει τέλος να τονιστεί πως μέσω της πλατφόρμας (ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr. ) οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν και σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα και οι δήμοι να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν από αυτούς.

Related posts

Το Μήνυμα της Κυριακής του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»

xanthipost

Ξάνθη – Εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια από την Περιφέρεια ΑΜΘ

xanthipost

Κλειστή η αγορά της Ξάνθης την Δευτέρα 24 Ιουνίου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ