xanthipost.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

(video) – «Σπίτι μου»: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πρόβλημα του στεγαστικού – Τι θα ισχύσει με το νέο πρόγραμμα

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με επέκταση σε ζευγάρια 40 – 50 ετών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη.

Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ και μεγαλύτερη περίμετρο όσον αφορά στην ηλικία των ζευγαριών.

Για το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. «Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου» αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια χορηγούνται μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών και η αίτηση υποβάλλεται σε Τράπεζα της επιλογής του δανειολήπτη.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τη διεύρυνσή του σε μεγαλύτερης ηλικίας ζευγάρια η κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσει στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο έχει διογκωθεί, λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων στεγαστικών δανείων και του κλεισίματος της στρόφιγγας δανεισμού από τις τράπεζες. Ακόμα ένα πρόβλημα είναι η αύξηση στις τιμές των ακινήτων την τελευταία πενταετία.

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων με ρυθμό ταχύτερο σε σχέση με τα εισοδήματά τους είναι ακόμα ένα ζήτημα για τους πολίτες που καλούνται μήνα με το μήνα να πληρώνουν υψηλότερη δόση και μάλιστα την ώρα που τα επιτόκια παραμένουν ψηλά. μΑυτή την εβδομάδα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τη φετινή χρονιά, δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των επιτοκίων όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια.

Η μειωμένη προσφορά ακινήτων είναι ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν μπορούν πολλοί να πάρουν στεγαστικά δάνεια ωθεί στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. Να μπορέσουν δηλαδή οι δόσεις των δανείων για τους ενδιαφερόμενους, κυρίως στα ζευγάρια, να συγκρατηθούν σε επίπεδα τα οποία θα είναι ανεκτά, θα είναι πιο κοντά ή και χαμηλότερα από ένα ενοίκιο που χρειάζεται να πληρώσει μια οικογένεια. Μιλάμε για μια επιδότηση του ενοικίου ουσιαστικά για να μπορέσει και ένα νέο ζευγάρι ή ένα μεγαλύτερο ζευγάρι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας δόσης.

Το μέγεθος του προβλήματος καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο, μόνο το τελευταίο 12μηνο είχαμε αύξηση, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στις τιμές των ακινήτων περίπου 10 – 11%.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ήθελε να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 180.000 ευρώ, το οποίο πια κάνει πάνω από 200.000 ευρώ, θα έπρεπε να δανειστεί 150.000 ευρώ και όχι 130.000. Αυτομάτως η δόση διαμορφώνεται στα 770, δηλαδή 100 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Εδώ λοιπόν ακριβώς έρχεται το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το οποίο επιδοτεί με 75% το επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι τα 770 ευρώ γίνονται αυτομάτως 490 ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο είναι αρκετά πιο κοντά σε ένα ενοίκιο ή και κάτω από ένα ενοίκιο.

ertnews.gr

Related posts

Ένα βήμα προς την παραγωγική αριστεία του εργοστασίου της JTI στην Ξάνθη

xanthipost

Φθηνά σπίτια σε ηλικίες έως 50 ετών

xanthipost

Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης για υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων : « Έχουμε πλέον αγανακτήσει κάθε χρόνο να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές»

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ