xanthipost.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2024 και καύσωνας : Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις επιδόσεις των υποψηφίων – Κραυγή αγωνίας γονέων και εκπαιδευτικών

«Οι μαθητές να μην εξεταστούν σε τάξεις που βράζουν» – Τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στις τάξεις, τόσο χειρότερες είναι οι επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις. Η επίπτωση αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 21 βαθμούς Κελσίου, με τη μείωση των επιδόσεων να είναι πιο έντονη μετά τους 32 βαθμούς και ακόμη πιο ορατή μετά τους 38 βαθμούς.

Ο καύσωνας είναι ένας παράγοντας που σίγουρα δεν πρέπει να αγνοηθεί όσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και στις ενδοσχολικές. Παράλληλα δημιουργεί αφόρητες συνθήκες τόσο για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που επιτηρούν όπως και γι αυτούς που βαθμολογούν τα γραπτά των πανελληνίων στις αίθουσες – φούρνους των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στις επιδόσεις των μαθητών, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αυτές τις ημέρες.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA) και Τζόρτζια, ανέλυσε τις επιδόσεις περίπου δέκα εκατομμυρίων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάστημα 13 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στις τάξεις, τόσο χειρότερες είναι οι επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις. Η επίπτωση αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 21 βαθμούς Κελσίου, με τη μείωση των επιδόσεων να είναι πιο έντονη μετά τους 32 βαθμούς και ακόμη πιο ορατή μετά τους 38 βαθμούς.

Πώς ο καύσωνας επηρεάζει τους μαθητές;

Η έρευνα, με τίτλο «Ζέστη και Μάθηση», υπολόγισε ότι για κάθε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,55 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει μια πτώση της τάξης του 1% στις επιδόσεις.

Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται ακόμη πιο σημαντικές όταν οι καύσωνες συμπίπτουν με σημαντικές εξετάσεις, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά την εξεταστική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες επιδόσεις, γεγονός που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία των μαθητών.

Κραυγή αγωνίας γονέων

Ως γνωστόν, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων σχολείων δεν έχουν κλιματιστικά στις σχολικές αίθουσες, ούτε εξωτερικά σκίαστρα (τέντες), με αποτέλεσμα σε συνθήκες καύσωνα στο εσωτερικό τους να αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Και πολλοί γονείς αναρωτιούνται: Σε περίπτωση που την εβδομάδα που μας έρχεται οι θερμοκρασίες πράγματι ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς όπως μαθαίνουμε από τους μετεωρολόγους, οι συνθήκες στις αίθουσες που θα γράφουν οι μαθητές εξετάσεις θα είναι κατάλληλες;  Εάν ταυτόχρονα υπάρχουν και εξεταστικά κέντρα με κλιματιστικά στις αίθουσες που διεξάγονται οι εξετάσεις, μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη η σύγκριση των γραπτών των παιδιών αυτών με τα γραπτά παιδιών που έγραψαν σε τάξη χωρίς κλιματιστικό;

Το alfavita.gr λαμβάνει τις τελευταίες μέρες επιστολές από γονείς και εκπαιδευτικούς που δικαιολογημένα ζητούν, λόγω του καύσωνα, ειδική πρόβλεψη για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες 2024 αλλά και ενδοσχολικές εξετάσεις αλλά και για τους εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για τις συνθήκες με τις οποίες θα εξεταστούν οι υποψήφιοι μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέσα στο νέο κύμα καύσωνα, έστειλαν επιστολή οι γονείς του Δήμου Πετρούπολης προς το υπουργείο Παιδείας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις των εξεταστικών κέντρων 1ου,2ου,3ου, 4ου και 5ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ και δύο αντιδημάρχους.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα εξεταστούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε τάξεις που βράζουν» τονίζουν οι γονείς και καλούν τους Συλλόγους Γονέων να εξετάσουν την κατάσταση και αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να τους ενημερώσουν άμεσα.

Η επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης

 Αγαπητοί,

όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα μιλούν για οριακές θερμοκρασίες. Το ίδιο διάστημα οι μαθητές της πόλης μας, και όλης της χώρας περνούν την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα εξεταστούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε τάξεις που βράζουν.

Θεωρούμε ότι οι διευθύνσεις των σχολείων που είναι εξεταστικά κέντρα έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες οι μαθητές να εξετάζονται σε κατάλληλες αίθουσες μόνο. Το θεωρούμε ως ελάχιστη απαίτηση ώστε οι μαθητές απρόσκοπτα να αφοσιωθούν στην εξέταση.

Παρακαλούμε τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων να εξετάσουν την κατάσταση και αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να μας ενημερώσουν ΑΜΕΣΑ.

ΕΛΜΕ Πειραιά

Επιστολές στους Δήμους του Πειραιά, αλλά και στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για το νέο κύμα καύσωνα έστειλε η ΕΛΜΕ Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατον, αλλά και επικίνδυνο να συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε έναν χώρο, χωρίς κλιματισμό, σε ημέρα καύσωνα και μάλιστα τα παιδιά εκείνη την ώρα να πρέπει να συγκεντρωθούν για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά από τους Δήμους άμεσα να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει την αγορά ανεμιστήρων (όπου δεν υπάρχει κλιματισμός) και ταυτόχρονα να καλύψει επαρκώς και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα (γραφική ύλη, toner κλπ) που τρέχουν.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά λειτουργούν 3 βαθμολογικά κέντρα: το Γυμνάσιο Νέου Φαλήρο, το ΓΕΛ Αγίου Ιωάννη Ρέντη και το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας.

«Τα 3 αυτά σχολεία λειτουργούν όλη την ημέρα, αφού διορθώνονται γραπτά μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ειδικά στο βαθμολογικό-εξεταστικό κέντρο του Νέου Φαλήρου η κατάσταση ήταν απαράδεκτη και τα παράπονα εκπαιδευτικών απόλυτα δικαιολογημένα» επισημαίνει.

Τέλος, η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την εξαίρεση από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις την επόμενη βδομάδα των εκπαιδευτικών που έχουν οριστεί, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (κατόπιν αίτησής τους).

Η επιστολή της ΕΛΜΕ Πειραιά στους Δήμους

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

κ. Δήμαρχοι

Στα περισσότερα σχολεία που λειτουργούν σαν εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα δεν υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη, για εκπαιδευτικούς που εργάζονταν, μαθητές/μαθήτριες που εξετάζονταν, τις προηγούμενες ημέρες που υπήρχε κύμα καύσωνα.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, με 40αρια, ξεκινώντας από την Τρίτη 11/6. Πρέπει, έστω και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα. Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει την αγορά ανεμιστήρων (όπου δεν υπάρχει κλιματισμός) και ταυτόχρονα να καλύψει επαρκώς και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα (γραφική ύλη, toner κλπ) που τρέχουν! Είναι αδύνατον, αλλά και επικίνδυνο να συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε έναν χώρο, χωρίς κλιματισμό, σε ημέρα καύσωνα και μάλιστα τα παιδιά εκείνη την ώρα να πρέπει να συγκεντρωθούν για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις!

Επιπλέον, στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά λειτουργούν 3 βαθμολογικά κέντρα (τα οποία είναι παράλληλα και ειδικά εξεταστικά κέντρα για φυσικώς αδύνατους μαθητές).

Τα σχολεία αυτά είναι:

Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου

ΓΕΛ Αγίου Ιωάννη Ρέντη

2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

Τα 3 αυτά σχολεία λειτουργούν όλη την ημέρα, αφού διορθώνονται γραπτά μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ειδικά στο βαθμολογικό-εξεταστικό κέντρο του Νέου Φαλήρου η κατάσταση ήταν απαράδεκτη και τα παράπονα εκπαιδευτικών απόλυτα δικαιολογημένα!

 Επιπλέον, το ζήτημα αυτό φέρνει στην επιφάνεια:

Την έλλειψη υποδομών στα σχολεία, όπως κλιματισμός, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή, έχει σαν αποτέλεσμα αφόρητες θερμοκρασίες, ακόμα και αρχές Ιούνη. Πλέον ο κλιματισμός μέσα στις αίθουσες δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά άμεση ανάγκη και φυσικά δεν αφορά μόνο τα εξεταστικά ή/και βαθμολογικά κέντρα, αλλά όλα τα σχολεία (οι ενδοσχολικές εξετάσεις συνεχίζονται σε Γυμνάσια-ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, όλη την επόμενη βδομάδα του καύσωνα).

Την έλλειψη σχολικών φυλάκων, μια και στα σχολεία που έχει τοποθετηθεί κλιματισμός, αυτός συχνά έχει κλαπεί, όπως συνέβη στο βαθμολογικό κέντρο του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας. Είναι ανάγκη να γίνει πρόσληψη σχολικών φυλάκων, τουλάχιστον για η νυχτερινή βάρδια, ώστε να περιοριστούν (όσο γίνεται) φαινόμενα κλοπών του σχολικού εξοπλισμού (δεν είναι μόνο οι μονάδες κλιματισμού, αλλά και άλλος εξοπλισμός).

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του καύσωνα των επόμενων ημερών.

Η επιστολή της ΕΛΜΕ Πειραιά στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤO ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΜΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

κ. Διευθυντή

Στα περισσότερα σχολεία που λειτουργούν σαν εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα δεν υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη, για εκπαιδευτικούς που εργάζονται, μαθητές/μαθήτριες, τις προηγούμενες ημέρες που υπήρχε κύμα καύσωνα.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, με 40αρια, ξεκινώντας από την Τρίτη 11/6.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά απέστειλε επείγουσα επιστολή στους Δημάρχους της ευρύτερης Περιφέρειας του Πειραιά, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος καύσωνα και έκτακτη χρηματοδότηση για την αγορά (έστω) ανεμιστήρων.

Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και επικίνδυνη για συναδέλφους/συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε την εξαίρεση την επόμενη βδομάδα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εκπαιδευτικών που έχουν οριστεί, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (κατόπιν αίτησής τους).

alfavita.gr

Related posts

(video) – Βέροια : Mπαμπάδες χορεύουν  μπαλέτο με τις κόρες τους – Περήφανοι και χαμογελαστοί συνόδευσαν χορευτικά τα παιδιά τους και φυσικά καταχειροκροτήθηκαν

xanthipost

Λήμνος  – Τραγική κατάληξη: Νεκρός ο αγνοούμενος 56χρονος ψαράς

xanthipost

Πανελλαδικές 2024: Δείτε τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική, Πληροφορική

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ