xanthipost.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ

Ξάνθη : Η οδός των Καπνομάγαζων … η σημερινή Μ. Καραολή!

Η οδός Μιχαήλ Καραολή στην Ξάνθη, η οδός των Καπνομάγαζων σύμφωνα με τη λεζάντα της φωτογραφίας στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Σήμερα διασώζονται ελάχιστα δείγματα από τα κτίρια των καπναποθηκών ή καπνομάγαζων από την περίοδο ακμής, στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα.

«…τα κτίρια εισάγουν στην Ξάνθη τα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής. Μέχρι τις αρχές του 1920, υπολογίζεται πως βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστον 120 κτίρια ως καπναποθήκες ή καπνεργοστάσια, διαφορετικών μεγεθών και τύπων».

Δημιουργός: Άγνωστος (περ. 1900)

Προέλευση: Ιδιωτική Συλλογή Δημητρίου Μαυρίδη

Πηγή κειμένου: Πατρίκιος, Γ. και Σιναμίδης, Ι. (2010). «Καπναποθήκες, Καπνομάγαζα και Χάνια στην Ξάνθη. Ταυτότητα σε αποδιάρθρωση», στο Το Τέλος Των Γιγάντων, Ηλεκτρονική Έκδοση των Πρακτικών της 5ης Πανελλήνιας Επιστημονικής Συνάντησης TICCIH, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου.

echoesproject.gr

Related posts

(video) – Η ΑΜΘ επενδύει στην τουριστική ανάδειξη της λίμνης Βιστωνίδας – Βόλτα με σκάφος  στη  Λίμνη …  μια νέα εμπειρία γεννιέται στη Θράκη!

xanthipost

Προσλήψεις 38 καθαριστριών σε σχολεία του Δήμου Μύκης – Έως 22 Ιουλίου οι αιτήσεις

xanthipost

 (video) – Κίνδυνος στο κέντρο της Ξάνθης: Οι κυλιόμενες σκάλες στο Cosmos Center παρατημένες και επικίνδυνες

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ