xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης : Ως εδώ!!!  – Ψηνόμαστε μέσα στα σπίτια μας και η σίτιση είναι κακής ποιότητας και μη επαρκής

Εν έτη 2024 φοιτητής λιποθύμησε εν ώρα εξέτασης στη νομική του ΔΠΘ –Οι εστιακοί φοιτητές για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές!

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης για άλλη μία φορά προχωρά σε κινητοποιήσεις και αντιδρά στην άθλια κατάσταση  και καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές . Όπως αναφέρουν μέσω ανακοίνωσής  τους «… Κανένας εστιακός φοιτητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Δεν είναι κανονικότητα, δεν είναι φυσιολογικό!

Απόφαση του Συλλόγου για τη σίτιση και τον καύσωνα

Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της περαιτέρω εισχώρησης ιδιωτικο οικονομικών κριτηρίων στις φοιτητικές παροχές, της πάγιας υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων για τις ανάγκες μας και την αξιοποίηση τους ως πεδίο κερδοφορίας εργολάβων.

Αρχικά, η κατάσταση με τη σίτιση είναι γνωστή και στις πέτρες. Κακή ποιότητα φαγητού, έντομα και πλαστικό, κλειστή λέσχη για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, προσπάθεια αποκλεισμού μη εστιακών φοιτητών από τη σίτιση…

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ανάγκη μας για επαρκή και ποιοτική σίτιση δεν καλύπτεται. Οι φοιτητές καλούμαστε να φάμε για βραδινό “σάντουιτς” ή δυο αυγά βραστά, το κρέας, το οποίο έχει μειωθεί, είναι πολλές φορές άψητο και ως επί των πλείστον σιτιζόμαστε με ρύζι και μακαρόνι! Ακόμα, μάθαμε αυτές τις μέρες πως έχει δοθεί εντολή να μην μοιράζεται φαγητό σε φοιτητές που δεν μένουν εστίες παρότι έχουν μαθήματα όλη μέρα ή δίνουν εξεταστική λίγο πιο πέρα από τη λέσχη.

Αντίστοιχα, μέσα στο κατακαλόκαιρο και ενώ ξεκινάμε την εξεταστική μας, εκατοντάδες φοιτητές ψηνόμαστε μέσα στα σπίτια μας! Η εξεταστική έχει ξεκινήσει σε πολλές σχολές και διεξάγεται σε αίθουσες και αμφιθέατρα χωρίς καν κλιματισμό, όπως και στις δικές μας σχολές με φωτεινό παράδειγμα τους φοιτητές στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης που με κινητοποίηση τους κατάφεραν να δίνουν εξεταστική σε κλιματιζόμενες αίθουσες. Εν έτη 2024 φοιτητής λιποθύμησε εν ώρα εξέτασης στη νομική του ΔΠΘ, μαθήματα ακυρώνονται και οι εστιακοί δεν μπορούν να μείνουν στα δωμάτια τους!!!

Ως εδώ!!

Κανένας εστιακός φοιτητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Δεν είναι κανονικότητα, δεν είναι φυσιολογικό!

Πιο συγκεκριμένα, Πανεπιστήμιο, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ο νέος εργολάβος Τοψίδης, έχουν δείξει την ετοιμότητα τους να υλοποιήσουν τις πολίτικες της ΝΔ. μιας κυβέρνησης στην συνέχεια των προηγουμένων, που από την προηγουμένη θητεία έχει δείξει τις διαθέσεις της να κατακερματίσει πλήρως οτιδήποτε είναι δημόσιο και δωρεάν, να προωθήσουν την ιδιωτική εκπαίδευση και την είσοδο των ιδιωτών στο ήδη υπάρχον πανεπιστήμιο.

Υποχηματοδοτηση, υποβάθμιση της ποιότητας και στην συνέχεια ξεπούλημα στον ιδιώτη «διασωστή» στην πραγματικότητα. Ο ιδιώτης έρχεται να κερδοφορήσει πάνω στις δίκες μας ανάγκες, μειώνοντας τα έξοδα από την ποιότητα, την συντήρηση και την αναβάθμιση τους. Αποτελεί διαχρονική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να μετακυλήσουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και φοιτητριών. Η ανταποδοτικότητα κυριαρχεί παντού, καθώς ότι δεν είναι κερδοφόρο και αφορά τις ανάγκες μας, μετατρέπεται απευθείας σε επιχείρηση.

Μπροστά σε όλα αυτά τα ζητήματα, εστιακοί φοιτητές την περασμένη Δευτέρα (17/6/2024), κινητοποιήθηκαμε στην μέριμνα. Εκεί  κάναμε προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τους υπέυθυνους της διοίκησης του ΔΠΘ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τον εργολάβο, να τους μεταφέρουμε την κατάσταση για άλλη μια φορά και να απαιτήσουμε άμεσα λύσεις. Ωστόσο, τόσο το πανεπιστήμιο όσο και με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ απέφυγαν να μας φέρουν σε επικοινωνία με οποιονδήποτε υπέυθυνο μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον ίδιο τον εργολάβο Τοψίδη. Η αρχική του απάντηση ήταν πως η σίτιση είναι επαρκής και με καλή ποιότητα, πως ξέρει την δουλειά της μαζικής σίτισης καθώς επίσης είπε πως γνώριζε ποια ήταν η προηγούμενη κατάσταση της λέσχης, αναφερόμενος προφανώς στην κακή ποιότητα και ποσότητα. Σε αυτά τα πλαίσια, μετά από πιέσεις των φοιτητών, είπε πως το πρόγραμμα πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες μέρες και πως θα φροντίσει για τα ζητήματα που ειπώθηκαν.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι η λέσχη να λειτουργήσει σωστά, με ικανοποιητική, επαρκή ποσότητα αλλά και ποιότητα φαγητού καθώς και με ένα πρόγραμμα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Εμείς θεωρούμε πως όλοι οι φοιτητές πρέπει να απολαμβάνουν τις δημόσιες και δωρεάν παροχές. Οι τελευταίες αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα του συλλόγου φοιτητών και οικότροφων Ξάνθης και πρέπει να τα υπερασπιστούμε. Θέλουμε η σίτιση να καλύπτει τις φοιτητικές ανάγκες, να είναι δωρεάν και στην ευθύνη του κράτους ώστε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία να μπορούμε όλοι να ανταποκριθούμε στις σπουδές μας. Θέλουμε η στέγαση μας να μην είναι μία μόνιμη κατάσταση επιβίωσης ανάμεσα σε μισοχαλασμένα κτήρια και μούχλα. Θέλουμε οι μεταφορές μας είναι δωρεάν υπό την ευθύνη του πανεπιστημίου, με πυκνά δρομολόγια που καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών/τριων.

Απαιτούμε:

  • Δημοσιά και δωρεάν σίτιση για όλους, με ευθύνη του πανεπιστημίου.
  • Καμία σκέψη για κάρτες σίτισης. Ποιοτική και ποσοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές.
  • Το πανεπιστήμιο να μεριμνήσει άμεσα για κλιματιζόμενους  χώρους σε εστίες και αίθουσες εξετάσεων. Φορητά κλιματιστικά για όλα τα δωμάτια.
  • Κανένας εστιακός φοιτητής να μην ξεσπιτωθεί
  • Άμεση ολική ανακαίνιση των εστιών.

Προχωράμε σε:

  • Κινητοποίηση στην φοιτητική μέριμνα των εστιών την Παρασκευή 21/6 στις 13:00
  • Δημοσίευση του κειμένου στα τοπικά μέσα

Related posts

(video) – Υπαίθριος Εσπερινός  στα ερείπια του επισκοπικού ναού στο Πολύστυλο Αβδήρων

xanthipost

Έβρος: Πυρά δέχτηκαν Έλληνες συνοριοφύλακες από αγνώστους – Ένας στο Νοσοκομείο

xanthipost

Σε αναστολή λειτουργίας οκτώ σχολεία στην Ξάνθη

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ