xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γλαύκη Ξάνθης : Έφυγε ο αγαπημένος δάσκαλος – Συγκινημένοι φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρετούν με λόγια αγάπης !

Έφυγε από τη ζωή ένας υπέροχος δάσκαλος, φωτεινός νους, ένας χαρισματικός  άνθρωπος  που «μεγάλωσε»  πολλά παιδιά – Το σχολείο της Γλαύκης είναι και θα παραμείνει συνυφασμένο με τις πράξεις και τα έργα του, την τόλμη και τις θαυμαστές ισορροπίες που κρατούσε!

 Διετέλεσε  επί σειρά ετών διευθυντής του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Γλαύκης και η απώλειά του γέμισε με θλίψη τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και έζησαν μαζί του  

Η Μουφτεία Ξάνθης με ανακοίνωση της  εξέφρασε  τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος επί σειρά ετών διευθυντή του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Γλαύκης Νουρή Αζίζογλου, ο οποίος έβγαλε εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες.

Ο κύριος Νουρή – Γράφει η Λένα Παπαδοπούλου

Τελευταία φορά μιλήσαμε στο Μπαϊράμι πριν λίγο καιρό, ακουγόσουν χαμηλόφωνα, ταλαιπωρημένος, αλλά πάντα αισιόδοξος, ρωτούσες για την υγεία μου και έλεγες ΄΄θα  παλεύουμε Ελένη μου όσο μπορούμε, κολακάσμα΄΄. Αυτό το ΄΄κολακάσμα΄΄κ. Νουρή, πάντα στο στόμα σου. ΄΄Κολακάσμα΄΄ πολυσημαινόμενο , που θα πει όπως το καταλάβαινα, μην ξοδεύεσαι, μη δίνεις τόση σημασία σε πράγματα ασήμαντα, ΄΄κολακάσμα΄΄μη χολοσκάς,  δε χρειάζεται στεναχώρια.

Κύριε Νουρή, επτά χρόνια μαζί στη διοίκηση του σχολείου, πάντα πράος, ήρεμος, θυμάμαι το θέατρο που έπαιζες όταν φέρναν στο γραφείο κάποιο φασαριόζικο παιδί για ΄΄σωφρονισμό΄΄, τάχα έψαχνες τη βέργα σου που ποτέ δεν έβρισκες τόσα χρόνια και εντέλει του μιλούσες το συμβούλευες.

 Το σχολείο της Γλαύκης το ονόμαζες κολέγιο για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τις σχεδόν πάντα αρμονικές σχέσεις των δασκάλων. Πρώτος στα μουχαμπέτια, τις εξιστορήσεις με εκείνη την ιδιαίτερη μεσσογλώσσα που χρησιμοποιούσες, ανακατεύοντας πομακικά ,ελληνικά ,τουρκικά και αραβικά από το Κοράνι, με το δικό σου ιδιότυπο τρόπο. Στα Μπαϊράμια μας γέμιζες γλυκά της Χατζίκας , της γυναίκας σου, όπως την αποκαλούσες, μπερεκέτια, με  μπακλαβάδες, σιροπιαστά, κανταΐφια. Και μετά τη σύνταξη ερχόσουν  στις γιορτές για ένα καφέ, διακριτικά παρακολουθούσες τη γιορτή, ευχόσουν και κερνούσες όλα τα παιδιά και τους γονείς, λουκούμια, καριόκες, πάντα κιμπάρης. 

Και τώρα Νουρή αποχώρησες διάβηκες το σύνορο, ρωτούσαμε τον Ορχάν για την υγεία σου και πιστεύαμε,  μια κρίση είναι ακόμα θα περάσει. Ο Ορχάν άξιος γιος σου που σε φρόντιζε με αυταπάρνηση, έξι χρόνια μαζί σου, χωρίς να βαρυγκωμάει. Νουρή, ήσουν από εκείνους τους ΄΄παλιούς΄΄ ανθρώπους, όχι λόγω ηλικίας, αλλά εξαιτίας των αξιών και συνηθειών που έφερες.  Υπήρξες εμβληματική φιγούρα μουσουλμάνου δάσκαλου,  γνώριζες τη μειονοτική εκπαίδευση από τα πρωτινά χρόνια μέχρι σήμερα, με τις  στασιμότητές , τις καθηλώσεις τις αργές μεταβολές της .

Με δική σου επιμονή και γενναία στάση  χτίστηκε το σχολείο στο σημείο που βρίσκεται  σήμερα, αντιμετωπίζοντας έχθρες και αντιπαλότητες. Συνέβαλλες επίσης καθοριστικά, στη δημιουργία του πρώτου νηπιαγωγείου σε μειονοτικό χωριό,  στη Γλαύκη, όταν σχεδόν  κανείς δεν το ήθελε.

Και όταν τα πράγματα δυσκόλευαν το απόφθεγμα σου ήταν: ΄΄ο άνθρωπος είναι ναμκίορης(αχάριστος)και το αποδεικνύει΄΄. Το σχολείο της Γλαύκης συνυφασμένο με τις πράξεις και τα έργα σου, την τόλμη και τις θαυμαστές ισορροπίες που κρατούσες.

Θυμάμαι την  πρώτη φορά που συνυπήρξαν δυο σχολεία,  ένα δημόσιο και ένα μειονοτικό. Όταν το 10ο Δημοτικό της Ξάνθης  επισκέφτηκε σε εκδρομή το Μειονοτικό της Γλαύκης. Και οι δυο διευθυντές ήταν και θρησκευτικοί λειτουργοί ο Νουρή αφούζης και ο πατήρ Βασίλειος Βερβερίδης. Και τότε δεν χρειαζόταν πρότζεκτ συμπερίληψης, απλώς συνεννόηση, συμπάθεια  και αμοιβαίος σεβασμός. Ο Βαγγέλης ο αγαπημένος σου υποδιευθυντής  μού αφηγήθηκε ένα περιστατικό . Όταν ήταν στο νοσοκομείο, ο Νουρή τον επισκέφτηκε με γλυκά. Στη δεύτερη επίσκεψη έφερε γλυκά, ξεχωριστά και στους άλλους ασθενείς του θαλάμου. ΄΄ Ναι Βαγγέλη, μου αμαρτία είναι να μην τους δώσω΄΄.

Τώρα κ. Νουρή,  ξεκουράσου, πάλεψες με την ασθένεια, τους πόνους, τις ελπίδες που γεννούσαν οι θεραπείες της.  ΄΄Λε(α) ραχάτ  ε φιτ ντουνιά,  δεν υπάρχει ανάπαυση σε αυτό τον κόσμο΄΄  έλεγες, (αν το αποδίδω σωστά).

Συλλυπητήρια στην οικογένεια σου. Και κλείνοντας όπως μας ευχόσουν ΄΄Γλυκιά ζωή΄΄.

Related posts

Δήμος Ξάνθης – Κλειστό από 1 έως 31 Αυγούστου το Δημοτικό Κολυμβητήριο

xanthipost

Μέγας εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης  στο Πολύστυλο Αβδήρων

xanthipost

Ξάνθη : Μην πέφτετε στην παγίδα – Επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να εξαπατήσουν τους πολίτες!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ