xanthipost.gr
agia olga karyofyto 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Όλγας στην περιοχή Καλό νερό Καρυόφυτου Ξάνθης

Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τις φυσικές της πηγές και το καθαρό νερό (αφού το λέει η ονομασία της Καλό Νερό) όπου δεσπόζει ο Ιερός Ναός  της Αγίας Όλγας

11 Ιουλίου εορτή της Αγίας Όλγας

Ο Ιερός Ναός κατασκευάστηκε το 1994 από τους κ. Θεόδωρο Ξαντινίδη και Χαράλαμπο Ευφραιμίδη. Σήμερα 11 Ιουλίου  ανήμερα της Αγίας Όλγας τελέστηκε  θεία λειτουργία από τον Παπά Βασίλη προσελκύοντας πιστούς από την γύρω περιοχή και όχι μόνο. Η οικογένεια Ξαντινίδη που έκτισε την εκκλησία συνεχίζει να  επιμελείται τη διατήρηση της στον όμορφο αυτό οικισμό του Καρυόφυτου Ξάνθης.

agia olga karyofyto

 Ο οικισμός του Καλό Νερού και το παρεκκλήσιο της Αγίας Όλγας

Το Καλό Νερό πρόκειται για έναν από τους πέντε οικισμούς που απαρτίζουν σήμερα την Τοπική Κοινότητα Καρυοφύτου. Δημιουργήθηκε επί Τουρκοκρατίας και έφερε το όνομα Μέσελι.

Το 1923 κατοικήθηκε από πρόσφυγες από την Πόντο και την Μικρά Ασία και το 1928 μετονομάσθηκε σε Καλό Νερό, λόγω της καλής ποιότητας νερού σε πήγες που υπήρχαν στον οικισμό.

Οι πρόσφυγες ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την καπνοκαλλιέργεια. Η οικονομική κρίση του καπνού την δεκαετία του ’60 ανάγκασε πολλούς κατοίκους να μεταναστεύσουν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Έτσι το1969-1970 ο οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά και δεν ξανά κατοικήθηκε πότε. Σήμερα, όλα τα σπίτια του οικισμού του Καρυόφυτου Ξάνθης έχουν καταστραφεί και σώζεται μόνο ένα σπίτι και το παρεκκλήσιο της Αγίας Όλγας.

agia olga karyofyto 1

Το παρεκκλήσιο της Αγίας Όλγας κτίστηκε το 1994 με πρωτοβουλία του κυρίου Θεόδωρου Ξαντινίδη. Ο κύριος Ξαντινίδης ήθελε να πραγματοποιήσει παλαιό όνειρο του πατέρα του Στυλιανού Ξαντινίδη κτίζοντας ένα ξωκκλήσι σε κάποια βουνοκορφή.  Το 1994 κατόρθωσε να ολοκληρώσει το παρεκκλήσιο αυτό προς τιμήν της Αγίας Όλγας, τιμώντας παράλληλα τη μητέρα του και την κόρη του που έχουν το όνομα της αγίας και ισαποστόλου Όλγας. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και ο αείμνηστος Χαράλαμπος Ευφραιμιδης και μετέπειτα ο γιος του, Νικόλαου Ευφραιμιδη.

Η μνήμη της Αγίας Όλγας τιμάται την 11η Ιουλίου, όπου ανήμερα και παραμονή στο παρεκκλήσιο του Καλό Νερού πραγματοποιούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις προσελκύοντας πιστούς από τα γύρω χωριά και όχι μόνο.

agia olga karyofyto 3
agia olga karyofyto 2

Με πληροφορίες από Kariofito – Καρυόφυτο Ν. Ξάνθης – Φωτογραφίες Αναστασία Τολμίδου

Related posts

Μπλακ άουτ στον Δήμο Μύκης: Ποια χωριά μένουν χωρίς ρεύμα την Πέμπτη

Xanthipost

71 ώρες στην πρώτη γραμμή: Η αθόρυβη προσφορά των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης στον τοπικό αθλητισμό

Xanthipost

Ανοιχτή πρόσκληση για εθελοντές από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Ξάνθης – Κάλεσμα προσφοράς για τη στήριξη ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους

Xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ