Αύριο, 14 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μία από τις μεγάλες Δεσποτικές εορτές της Εκκλησίας. Η εορτή αυτή έχει διπλή σημασία:
- Ανάμνηση της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα.
- Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο το 335 μ.Χ., όταν ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος εγκαινίασε τον Ναό της Αναστάσεως.
Η εορτή έχει έντονο συμβολισμό για την Εκκλησία, καθώς ο Σταυρός συμβολίζει τη νίκη του Χριστού επί του θανάτου και το αιώνιο μήνυμα της θυσίας και της σωτηρίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πιστοί συνηθίζουν να νηστεύουν αυστηρά (νηστεία με λάδι) ως ένδειξη σεβασμού και συμμετοχής στο θείο πάθος.
Στους ιερούς ναούς τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία, όπου ο Σταυρός υψώνεται πανηγυρικά και οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη Θεία Ευχαριστία και να προσκυνήσουν τον Σταυρό.
Ακολουθία των χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού το απόγευμα της Παρασκευής στον Ιερό Ναό 12 Αποστόλων
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
- Παρασκευή 13-9-2024 ΩΡΑ: 19:00-20:30- Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερόν Ναόν Τιμίου Σταυροῦ Νέας Κεσσάνης.
- Σάββατο 14-9-2024 ΩΡΑ: 07:00-10:30 -Θεία Λειτουργία εἰς τον πανηγυρίζοντα Ἱερόν Ναόν Τιμίου Σταυροῦ Θαλασσιᾶς.
- Κυριακή 15-9-2024 ΩΡΑ: 07:00-10:30 -Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας – Μνημόσυνο θυμάτων Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς.
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Ύψωσις Του Τιμίου Σταυρού στο Κάτω Καρυοφύτο – Ο ναός είναι ιδιαίτερης σημασίας για την κοινότητα του Κάτω Καρυοφύτου, καθώς συνδέεται άμεσα με την παράδοση και την πίστη των κατοίκων της περιοχής
Χτίστηκε την δεκαετία του ’60 μετά την κατάρρευση του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, όπου ήταν ο Πολιούχος του οικισμού. Η τοποθεσία οικοδόμησης επιλέχτηκε με κριτήριο τον εκκλησιασμό των κατοίκων και των δύο οικισμών (Άνω και Κάτω Καρυοφύτου), καθώς και στο Άνω Καρυόφυτο ο Ι. Ν. Του Αγίου Δημητρίου είχε καταστραφεί από τους Βούλγαρους το 1944. Στον Ι. Ν. σώζεται ο χειροποίητος Επιτάφιος από τον Ι. Ν. Κοιμήσεως Της Θεοτόκου από τον Κανλικά του Πόντου, τον οποίο μετέφεραν οι πόντιοι πρόσφυγες το 1923.
Ο ναός ανακαινίστηκε το 2016 από τον π. Κωνσταντίνο Κωστέλη.