xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερός Ναός 12 Αποστόλων Ξάνθης : Ιερά Αγρύπνια προς τιμήν της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Αγρυπνία για την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα στην Ξάνθη

Το βράδυ της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου 2024 θα τελεστεί  Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον  Ιερό Ναό 12 Αποστόλων Ξάνθης

Κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που βρέθηκε στα Κύθηρα κατά τον 14ο αιώνα. Απέκτησε το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, επειδή, όπως αναφέρεται στην παράδοση, τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές.

Στις 24 Σεπτεμβρίου -40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου- εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα, που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν.

Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς τη Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μίας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας.

Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα, η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Με βαριά καρδιά γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης, αλλά εκεί είδε πάλι την εικόνα, στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρεί. Δοξάζοντας τον Θεό την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά τη νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε, όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν η Μυρσίνη και η Μυρτώ.

Related posts

ΚΕΠΑ Ξάνθης: Καταγγελία για απαξιωτική συμπεριφορά σε κατάκοιτο 87χρονο — Η οικογένεια κινείται νομικά

Xanthipost

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς

Xanthipost

Φωτιά στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης: Κινητοποίηση Πυροσβεστικής και ΟΠΔΙ Ξάνθης

Xanthipost

Leave a Comment