Στη σύσταση Γραφείου Πολιτικής Άμυνας θα πρέπει να προχωρήσουν οι Δήμοι της χώρας, όπως υπενθυμίζει με νεότερο έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών.
Η σχετική νομοθεσία ισχύει από το 2022 και ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν ιδρύσει τα εν λόγω Γραφεία, ωστόσο, οι περισσότεροι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη, γι αυτό και το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η σύσταση Γραφείων Πολιτικής Άμυνας είναι υποχρεωτική, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να έχει αυτοτελή μορφή, αφού δεν είναι εφικτό για την ώρα να ενταχθούν στα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας.
Οι αρμοδιότητες είναι οι παρακάτω:
Τι είναι, όμως, το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας και ποιος ο σκοπός του;
Η Πολιτική Άμυνα οργανώνεται με σκοπό:
-Την Προστασία και Οργάνωση του Πληθυσμού
-Την Συνέχιση της Λειτουργίας του Κράτους
-Η Πολιτική Άμυνα γενικά έχει ως αποστολή, σε περίπτωση πολέμου, να προλάβει ή να μειώσει τις απώλειες του πληθυσμού και τις καταστροφές των υλικών αγαθών και ακόμη έχει ως στόχο, σε περίπτωση πολέμου, ή φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων, να εξυψώσει το ηθικό του Λαού, να τον προετοιμάσει και να τον βοηθήσει, για να αγωνιστεί μαζί με τις Κρατικές Αρχές για το σκοπό αυτό.
Η αποστολή του Γραφείου
-Η προστασία του Πληθυσμού και των αγαθών από τις κάθε είδους εχθρικές προσβολές.
-Η Διάσωση, Περίθαλψη και Παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πληγέντες.
-Η διατήρηση του Ηθικού του πληθυσμού σε υψηλό επίπεδο.
-Η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, των ζημιών που τυχόν θα γίνουν.
-Η υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.
-Η εκπαίδευση – ενημέρωση του αμάχου Πληθυσμού, για τους κινδύνους και τους τρόπους αυτοπροστασίας.
-Η αντιμετώπιση των φυσικών συμφορών, ως και των εκτάκτων γενικώς σοβαρών αναγκών, προκαλουμένων από οποιαδήποτε αιτία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ή την απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών, ζημιών και καταστροφών ή την παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Χώρας
Αρμοδιότητες του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας
-Η εγκατάσταση και συντήρηση σειρήνων ενημέρωσης του άμαχου πληθυσμού.
-Η κατασκευή και συντήρηση ορυγμάτων και καταφυγίων προστασίας του άμαχου πληθυσμού.
-Εξασφάλιση πιστώσεων οικονομικής ενίσχυσης στους οικείους προϋπολογισμούς των Δήμων, με σκοπό την εξασφάλιση των παραπάνω μέσων προστασίας του άμαχου πληθυσμού.
-Εξουσιοδότηση προσωπικού του Δήμου και εποπτευόμενων Φορέων αυτού για χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού και πληροφοριών βάσει του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας (ΕΚΑ).
-Προτάσεις για Αναστολές Κατάταξης του προσωπικού του Δήμου.
-Κατάρτιση Μνημονίων Συνεργασίας με την οικεία Περιφέρεια βάσει των Σχεδίων Πολιτικής Άμυνας της οικείας Περιφέρειας και την κατά περίπτωση εμπλοκή/συνεισφορά των Δήμων σε αυτά.
-Κατάρτιση Σχεδίων για την απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών των Δήμων σε περίπτωση κρίσης η πολέμου.
-Μέριμνα για Εκπαίδευση εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων του Δήμου στη Σχολή ΠΣΕΑ του Υπουργείου του Πολίτη.
-Μέριμνα για χαρακτηρισμό κτηριακών εγκαταστάσεων των Δήμων και των εποπτευόμενων Φορέων αυτών ως Δημόσια Ανεξάρτητα Ιδρύματα (ΔΑΙ) και έκδοση σχετικών Κανονισμών Λειτουργίας τους σε συνεργασία με την οικεία Περιφέρεια.