Η συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης περιλάμβανε και ως θέμα ημερήσιας διάταξης την υποβολή πρότασης προς το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, για την αναγνώριση του Άνω Καρυοφύτου ΔΕ Σταυρούπολης Ξάνθης, ως «Μαρτυρικό Χωριό»
Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης και την ανάδειξη των περιοχών της Ελλάδας που υπέστησαν βαρύτατες θηριωδίες, εγκλήματα πολέμου και καταστροφές κατά τη διάρκεια της Κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα χωριά και οι πόλεις χαρακτηρίζονται ως «μαρτυρικά», διότι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτές αποτέλεσαν τραγικά σημεία αναφοράς της αντίστασης και των δεινών που υπέστη ο ελληνικός λαός.
Η σφαγή των 36 αμάχων στο Ανω Καρυόφυτο Ξάνθης από τους Βουλγάρους το ‘44 αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης της περιοχής – Εισηγητής του θέματος ήταν ο κ. Σερεφιάς Διαμαντής, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καρυοφύτου
Ο κ. Σεραφιάς στα πλαίσια της εισήγησής του έκανε μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της σφαγής στο Άνω Καρυόφυτο στις 09 Σεπτεμβρίου του 1944 από τους Βουλγάρους λίγο πριν την υποχώρησή τους, όταν οι δυνάμεις κατοχής προχώρησαν σε σφαγές και καταστροφές , ως αντίποινα για την αντίσταση του τοπικού πληθυσμού. Με απίστευτη βαρβαρότητα, πυρπόλησαν σπίτια και άφησαν πίσω τους τεράστια καταστροφή και εκτέλεσαν μαζικά δεκάδες κάτοικους του χωριού, ανάμεσά τους και τον Βούλγαρο Πρόεδρο του χωριού που τους ζητούσε να σταματήσουν. Το γεγονός αυτό σημάδεψε βαθιά την τοπική κοινωνία και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της περιοχής.
Η Δημοτική Κοινότητα Καρυοφύτου ζητά να ενταχθεί στο εν λόγω δίκτυο, το οποίο διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης, ημερίδες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, και εκδίδει υλικό για την ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων. Παράλληλα, συνεργάζεται με φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προωθώντας την αξία της ειρήνης και της ιστορικής αλήθειας.
Τον λόγο αμέσως μετά έλαβε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός και όπως εξήγησε το συγκεκριμένο αίτημα ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Καρυόφυτου και παράλληλα ενημέρωσε το σώμα πως σε συνεργασία με τους δυο πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής καθώς επίσης και με τον κ. Κυρπόγλου και τον κ. Κοσμίδη, έχει ξεκινήσει η δημιουργία του φακέλου, ο οποίος θα κατατεθεί αρμοδίως.
Οι εκτελεσθέντες κάτοικοι του Καρυοφύτου
Δημ. Αρβανιτίδης (20), Παν. Βουλιάκης (72), Αντ. Βερβερίδης (25), Χρήστος Βερβερίδης (65), Γεώργιος Βουδούρης (65), Ευανθία Βουδούρη (60), Βαρβάρα Γιαβρίδου (22), Χρήστος Γιαβρίδης (26), Βασ. Γιαντζουράκης(50) Ξανθούλης Ζαχαρόπουλος (70), Αικατερίνη Ζαχαροπούλου (68), Γεώργιος Καραβασόπουλος (50), Αναστασία Καραβασοπούλου (45) και τα παιδιά τους Ευτέρπη (17) Κυριακή (13) και Ειρήνη (12), Θεόφιλος Καραμπατζάκης (75), Πολυχρόνης Μακρίδης (50), Ανδρέας Μανιάκης (25), Ιωάννης Μούρθος (65), Μαρία Μούρθου (60), Ευανθία Νεοχωρίτου (42) και τα τρία παιδιά της Σύρμω (14), Κατίνα (12) και Ανθούλα (11), Αναστασία Πασχάλη (50), Ιορδάνης Πασχάλης(70), Ευανθία Πασχάλη (65) και τα παιδιά τους Φωτεινή (25), Δέσποινα (20), Σουλτάνα Πρωτοψάλτη (42), Χρήστος Σταθελόπουλος (50), Θεοδώρα Σταθελοπούλου (43), Ιωάννης Τσικόπουλος (33), το βρέφος Αννούλα Τσικοπούλου (1) και ο Γεώργιος Καϊσωφ, που ηταν ο βούλγαρος πρόεδρος της κοινότητας, ο οποίος ικέτευε τους συμπατριώτες του, να λυπηθούν τα παιδιά.