Δημοσία δαπάνη η κηδεία του με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού – Τετραήμερο εθνικό πένθος
Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα τελεστεί με δημόσια δαπάνη, ενώ θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Παράλληλα, η χώρα θα τιμήσει τη μνήμη του με τετραήμερο εθνικό πένθος. Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση θανάτου του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σε ηλικία 88 ετών, το πρωί της Κυριακής (05/01).
Ο Διοικητής του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρης Καρπούζης, ανέφερε για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού :
«…Περίπου στις 7:30-45 το πρωί της Κυριακής (05/01), μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο μας. Έγινε προσπάθεια ανάνηψής του, όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του».
Συλλυπητήρια δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη
Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό.
Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Εργάστηκε για την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση.
Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ.
Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό.

