Σίγησε η φωνή του Αχιλλέα Βασιλειάδη – Το Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατό του
Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αρωθυμώ, ν’ ανασπάλω ’κ’ επορώ…»: Το τραγούδι αυτό είναι συνυφασμένο με την εξαιρετική ερμηνεία, σε πρώτη εκτέλεση, του Αχιλλέα Βασιλειάδη, που απασχολήθηκε εδώ και σχεδόν 50 χρόνια με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι.
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, ο Αχιλλέας Βασιλειάδης.
Η είδηση του θανάτου του σε ηλικία 72 χρονών σκόρπισε την θλίψη σε όλους τους Πόντιους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τελευταίο αντίο θα πουν στον Αχιλλέα Βασιλειάδη σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου συγγενείς, φίλοι, αλλά και άνθρωποι που τον αγάπησαν στο Μεσιανό Πέλλας στις 14:00.
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος αναφέρει
Γεννήθηκε το 1952 στην Αργυρούπολη της Δράμας, με καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου. Μεγάλωσε μέσα σε ένα γνήσιο ποντιακό περιβάλλον ενώ από την ηλικία των τριών ετών σιγοτραγουδούσε ποντιακά τραγούδια.
Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι σε ηλικία 10 ετών. Γνωρίζοντας πολύ καλά την ποντιακή διάλεκτο επιλέχθηκε να παίξει σε ποντιακό έργο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Με μεγάλη αγάπη για το Ποντιακό θέατρο συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου και φιλοξενήθηκε στο Οικοτροφείο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Στήριξε ενεργά την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και συμμετείχε δυναμικά στις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.
Για 27 ολόκληρα χρόνια ήταν παρουσιαστής του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Γερμανίας. Το 1993 μαζί με τον αδελφικό του φίλο Κώστα Σιαμίδη καθώς και τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη ξεκινούν την λειτουργία της Μουσικής Σκηνής «Παρακάθ», ακολουθώντας πιστά την παράδοση.
Η μεγάλη αγάπη του για την πατρίδα του τον Πόντο, οδήγησε πολλές φορές τα βήματα του στη γη των προγόνων του. Και θα ήταν ακόμη περισσότερα αν το 2021 δεν ερχόταν η απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία να προστεθεί στον μακρύ ήδη κατάλογο συμπατριωτών μας που έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από πλευράς του Τουρκικού κράτους.
Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά του και τους οικείους του. Αχιλλέα σε ευχαριστούμε θερμά για όσα προσέφερες στον Ποντιακό Ελληνισμό.
dnews.gr