Υλικά:
- 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 μεγάλο ροζ γκρέιπφρουτ
- Ξύσμα από πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ
- 30ml λεμόνι
- 500ml χυμό πορτοκαλιού
- Ζάχαρη (όση σηκώσει)
Συνταγή:
• Πλένουμε καλά τα φρούτα.
• Αφαιρούμε τις φλούδες από τα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα.
• Ρίχνουμε αρκετή ζάχαρη στην κατσαρόλα (ξεκινάμε με 1 ποτήρι-250g) μαζί με ένα κουτάλι λεμόνι.
• Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάρκα από το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ.
• Προσθέτουμε τις φλούδες στην κατσαρόλα.
• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
• Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι.
• Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασμένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
• Την επόμενη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση.
• Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό.
• Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια). Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
• Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα.
• Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε ακόμα 15ml χυμό λεμονιού.