xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Ξάνθη : Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το έθιμο του «Καλόγερου της Βιζύης» που αναβίωσε στα πλαίσια των ΘΛΕ

Γιατί όταν ενώνονται οι σύλλογοι με κοινό στόχο, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά υπέροχο –   Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου !

Το έθιμο του «Καλόγερου της Βιζύης» αναβίωσε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ), προσελκύοντας πλήθος κόσμου που παρακολούθησε με ενθουσιασμό το δρώμενο.

Πρωταγωνιστές του δρώμενου ήταν τα  120 και πλέον μέλη και στελέχη συλλόγων και πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι όλοι μαζί συνεργάστηκαν για την επίτευξη και επιτυχή προετοιμασία, μαζί με τον Δήμο Ξάνθης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Τον συντονισμό των μελών των χορευτικών εργαστηρίων είχαν οι χοροδιδάσκαλοι Γιάννης Γκορόγιας και Κυριάκος Αθανασιάδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 18:00 από την Πλατεία Δημοκρατίας και κατέληξε στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην παλιά πόλη της Ξάνθης, όπου ακολούθησε μεγάλο λαϊκό γλέντι. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του εθίμου, παρέλασαν στους δρόμους της πόλης, αναβιώνοντας σκηνές από το αρχέγονο αυτό αποκριάτικο δρώμενο που έχει ρίζες στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης.

Στο δρώμενο συμμετείχαν μέλη των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, του Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης, της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης και του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η μουσική επένδυση της εκδήλωσης έγινε από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια».

Στο έθιμο πρωταγωνιστούν μορφές όπως ο Αρχικαλόγερος, η Μπάμπω, οι Ζαπτιέδες και οι Μουντζούρηδες, ενώ η κορύφωση της τελετής περιλαμβάνει τον γάμο, τη δολοφονία και την ανάσταση του Καλόγερου, που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και την καλή σοδειά.

Το έθιμο του Καλόγερου, με ρίζες στη Βιζύη της Θράκης, αποτελεί αποκριάτικο δρώμενο που τελούνταν τη Δευτέρα της Τυρινης. Στο δρώμενο, άνδρες υποδύονται ρόλους όπως οι δύο Καλόγεροι, τα Κορίτσια, η Μπάμπω με το επτάμηνο παιδί της, οι Μουντζούρηδες, οι Ζαπτιέδες (χωροφύλακες) και ο Κεχαγιάς. Η πομπή ξεκινά με τύμπανα και γκάιντες, περνά από τα σπίτια του χωριού, συλλέγοντας δώρα όπως χρήματα ή κρασί, ενώ οι Ζαπτιέδες «συλλαμβάνουν» περαστικούς, απελευθερώνοντάς τους με την καταβολή λύτρων. Η εκδήλωση κορυφώνεται στην πλατεία με τον γάμο του Αρχικαλόγερου, τη δολοφονία και την ανάστασή του, ακολουθούμενη από τελετουργικό όργωμα και σπορά, συμβολίζοντας την ευφορία της γης και την καλή σοδειά.

Η αναβίωση του εθίμου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων της Ξάνθης, υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών οργάνων, ενώ ντόπιοι και επισκέπτες έγιναν κοινωνοί μιας αυθεντικής λαογραφικής εμπειρίας.

Η αναβίωση αυτού του εθίμου στην Ξάνθη αποσκοπεί στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, ενισχύοντας τη λαογραφική ταυτότητα της περιοχής και προσφέροντας στους κατοίκους και επισκέπτες μια αυθεντική παραδοσιακή εμπειρία.

Related posts

(video) – Ξάνθη: «Τι έχεις μέσα στη βαλίτσα σου;» –Μήνυμα αγάπης από το 13ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο

xanthipost

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης – Πρόεδρος η Τζανόγλου Καλλιόπη

xanthipost

(video) – Σταυρούπολη Ξάνθης : Αναβιώνει το έθιμο της Λαμπαδηφορίας –  Την ερχόμενη Δευτέρα θα φωτιστούν τα σοκάκια του οικισμού με δάδες

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ