Ένα διήμερο γεμάτο παράδοση, γλέντι και αρχέγονες τελετουργίες ξεκινά το Σάββατο 1η Μαρτίου στο Βαμβακόφυτο Σερρών, όπου το παραδοσιακό καρναβάλι των Μπαμπούγερων φέρνει στο σήμερα τη δύναμη των διονυσιακών εθίμων.
Η εκδήλωση ξεκινά από το πρωί του Σαββάτου με άφθονο δωρεάν κρασί, το άναμμα της φωτιάς και μουσική που ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο. Το γλέντι κορυφώνεται την Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση, όπου οι πρωταγωνιστές της γιορτής, η Μπάμπω και ο Γέρος, σέρνουν τον χορό μαζί με τη Νύφη, τον Γαμπρό και τους τοπουζάρηδες, τους εντυπωσιακούς κουδουνοφόρους με στολές από δέρματα αιγοπροβάτων και κέρατα.
Όπως εξηγεί ο Αντώνης Σιάμης, πρόεδρος του Μορφωτικού Λαογραφικού Ομίλου, το έθιμο είναι μια συμβολική ανανέωση, όπου το χάος αντικαθιστά την καθιερωμένη τάξη και η χαρά της ζωής εκφράζεται μέσα από χορό, αστεία και γλέντι. Οι στολές, που ζυγίζουν έως και 30 κιλά, είναι αυθεντικά χειροποίητες και τιμούν την πλούσια κληρονομιά του τόπου.
Οι επισκέπτες αρχικά βιώνουν το πρώτο σοκ των τραγοφόρων, όμως σύντομα δονούνται στους ρυθμούς της παράδοσης και παρασύρονται σε μια εμπειρία που παντρεύει τον εξαγνισμό, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης, όπως ακριβώς γινόταν στις αρχαίες τελετές του Διονύσου.
ertnews.gr