xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

23 Μαρτίου 2020 .. 23 Μαρτίου 2025 .. 5 Χρόνια από το πρώτο Lockdown – Η πανδημία που μας άλλαξε για πάντα!

5  χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο lockdown λόγω κορονοϊού, μια περίοδος που σημάδεψε βαθιά τη σύγχρονη ιστορία και άλλαξε ριζικά την καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο lockdown λόγω κορονοϊού, μια περίοδος που σημάδεψε βαθιά τη σύγχρονη ιστορία και άλλαξε ριζικά την καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2020, κυβερνήσεις σε πολλές χώρες , όπως και στην Ελλάδα, επέβαλαν αυστηρά μέτρα περιορισμού για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας, οδηγώντας σε πρωτόγνωρες συνθήκες απομόνωσης, τηλεργασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η πανδημία επέφερε τεράστιες αλλαγές στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή. Οι πολίτες βίωσαν περιορισμούς στις μετακινήσεις, το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, καθώς και τη μαζική χρήση της τεχνολογίας για εργασία και εκπαίδευση.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο κόσμος έχει προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες που επέφερε η πανδημία. Οι εμπειρίες εκείνης της περιόδου άφησαν πολύτιμα μαθήματα για τη δημόσια υγεία, την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και τη σημασία της αλληλεγγύης σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι μετακινήσεις με sms – Θυμάστε;;;

Οι μετακινήσεις γίνονταν με SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ενώ υπήρχε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 τις καθημερινές και μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη σε γιατρό

2. Μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης

3. Μετάβαση σε τράπεζα

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη

5. Μετάβαση σε κηδεία ή για διασφάλιση της επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα τέκνα τους

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή βόλτα κατοικίδιου

40.000 νεκροί στην Ελλάδα από τη… μυστηριώδη πνευμονία της Κίνας

Η… μυστηριώδης πνευμονία, όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά ο κορωνοϊός, άφησε πίσω της 40.000 νεκρούς στην Ελλάδα και επτά εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Covid – 19 έγινε η τρίτη συνηθέστερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα για τις γυναίκες -μετά από τα καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια και τα εγκεφαλικά- το 2021 και η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου για τους άνδρες, μετά από τα καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα μας, ο κόσμος είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένος από ό,τι ήταν το 2019 για μια ενδεχόμενη νέα πανδημία αλλά «παραμένουν σημαντικές προκλήσεις».

«Για να είμαστε πραγματικά έτοιμοι, πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην καθολική κάλυψη υγείας, τα ισχυρά συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις επενδύσεις στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση που δεν αφήνουν κανέναν πίσω. Η επόμενη έκτακτη ανάγκη για την υγεία πρέπει να μας βρει ενωμένους και ανθεκτικούς, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία ως θεμέλιο της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας» εξηγεί ο ίδιος.

Στοιχεία από cnn.gr

Related posts

(video) – Ραδιομαραθώνιος Αγάπης στην Ξάνθη για το Γηροκομείο – Κουμπαράδες σε Επιχειρήσεις έως 16 Μαΐου

xanthipost

(video) – Ξάνθη : Και φέτος η Πρωτομαγιά θα έχει άρωμα… Τεκέ!

xanthipost

Εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Τοπείρου για το Έτος 2025-2026: Από 10 έως 31 Μαΐου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ