Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση λόγω των καταγγελλόμενων παρεμβάσεων της Προέδρου του Αρείου Πάγου – Αίτημα για διερεύνηση πειθαρχικής ευθύνης
Την απόφασή του να συμμετάσχει στην πανελλαδική κινητοποίηση που προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την 1η Απριλίου 2025, αποφασίστηκε η καθολική αποχή των δικηγόρων-μελών του την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Απριλίου.
Η αποχή έρχεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας με αφορμή τις μέχρι σήμερα καταγγελλόμενες παρεμβάσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου, για τις οποίες η Ολομέλεια ζητά επίσημα τη διερεύνηση πειθαρχικής ευθύνης, σύμφωνα με τον Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022).
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης επισημαίνει ότι κάθε είδους υπόδειξη ή πίεση σε δικαστικό λειτουργό –πολύ περισσότερο όταν αφορά τη διαχείριση συγκεκριμένης υπόθεσης– θίγει ευθέως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Τονίζει, επίσης, ότι η δικαιοδοτική κρίση πρέπει να ασκείται ανεπηρέαστα, χωρίς επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις ή απειλές πειθαρχικών κυρώσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κατά τη έκτακτη συνεδρίασή του, την 01.04.2025, λαμβάνοντας υπ όψιν:
Την από 30-3-2025 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με την οποία προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την κήρυξη καθολικής αποχής των δικηγόρων-μελών τους από τα καθήκοντά τους, την 7-4-2025, ημέρα κατάθεσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης του αιτήματος της Ολομέλειας για την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022), για τις μέχρι σήμερα ασκηθείσες παρεμβάσεις της,
Επισημαίνοντας παράλληλα ότι:
> Η δικαιοδοτική κρίση των δικαστών ελέγχεται με τους προβλεπόμενους συγκεκριμένους νόμιμους τρόπους και όχι με επιλεκτικές παρεμβάσεις επικοινωνιακής στόχευσης και υπό την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων. Αλλιώς, καθίσταται κενό γράμμα η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, που το Σύνταγμα εγγυάται.
> Οδηγίες και υποδείξεις σε δικαστικό λειτουργό και πολύ περισσότερο πειθαρχικές διώξεις για τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης από οποιονδήποτε, ακόμη και ανώτερο δικαστικό λειτουργό, είναι επιεικώς απαράδεκτες.
> Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας και η ανεξαρτησία της απαραίτητη προϋπόθεση για το Κράτος Δικαίου.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
την καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης από τα καθήκοντά τους την 07-04-2025, ημέρα κατάθεσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης του αιτήματος της Ολομέλειας για την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022), για τις μέχρι σήμερα ασκηθείσες παρεμβάσεις της.