Μια σημαντική και επίκαιρη εκδήλωση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας Φύλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης “Άπλωσε το χέρι σου”.
Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου – γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και μέλη της τοπικής κοινωνίας – επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και ανοιχτό διάλογο γύρω από το φαινόμενο της βίας και της επιθετικότητας στο σχολικό περιβάλλον.
Ανέλυσαν το θέμα ο κ. Μουρτετζίκογλου Δημήτριος, Υποδιοικητής Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, η κ. Στυλιανίδου Ευμορφία, Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και η κ. Αργυρίου Στέλλα, Εκπαιδευτική – Εξελικτική Ψυχολόγος.
Πήραν ενεργό μέρος μαθητές / μαθήτριες του 9ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ξάνθης. Επίσης παρακολούθησαν την εκδήλωση μαθητές/μαθήτριες 10 δημοτικών σχολείων του νομού μας. Στο τέλος μοιράστηκε δωρεάν το βιβλίο του Τάσου Κωνσταντινίδη “Δύο διαφορετικές μέρες – Ένα βιβλίο κατά των νταήδων”.
Σκέψεις του Θανάση Μουσόπουλου με αφορμή την εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό
Ο φιλόλογος, ποιητής και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, παρών στην εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές: την Επιτροπή Ισότητας Φύλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης “Άπλωσε το χέρι σου”, για την ευαισθησία και τη διορατικότητά τους να φέρουν στο προσκήνιο ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του προς τον συγγραφέα Τάσο Κωνσταντινίδη, τον συντονιστή Δημήτρη Κωνσταντινίδη, καθώς και όλους τους ομιλητές και τις ομιλήτριες που συνέβαλαν ουσιαστικά στον διάλογο.
Ειδικότερα ο κ. Μουσόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων :
Θα ήθελα, αφού συγχαρώ τους διοργανωτές, τον συγγραφέα Τάσο Κωνσταντινίδη, τον συντονιστή Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τους ομιλητές / ομιλήτριες, να διατυπώσω λίγες σποραδικές σκέψεις.
1. Το πρόβλημα όχι μόνο του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και της βίας των νέων γενικότερα, πανευρωπαϊκά είναι ένα καφτό ζήτημα. Η προβολή της σειράς «Adolescence», που καταγράφει μία εξαιρετική πορεία, φωτίζει πολλές πλευρές.
2. Αυτό που υποστηρίζουν οι μελετητές είναι ότι εν πολλοίς τη νεανική παραβατικότητα τη γεννά η κοινωνία των ενηλίκων.
3. Το Διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, η τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους είναι ένα μεγάλο «αίνιγμα»
4. Πολλές φορές δεν ξέρεις ποιος είναι ο θύτης και ποιο είναι το θύμα, ένας φαύλος κύκλος βίας και εκφοβισμού
Και τέλος,
5. Έχω «σοκαριστεί» από την άποψη του Άλφρεντ Άντλερ:
«Τα πρώτα 4 ή 5 χρόνια της ζωής του παιδιού αρκούν για να ολοκληρώσουν την ουσιαστικά αυθαίρετη εκπαίδευσή του σε σχέση με τις εντυπώσεις του» (Τα προβληματικά παιδιά, εκδ. Μπουκουμάνη, 1974, σελ. 11)
Συγχαίρω τους οργανωτές και συμφωνώ με την άποψη που διατυπώθηκε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητες και χρήσιμες.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025