Η 14η Μαΐου 1920 σηματοδότησε την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στο ελληνικό κράτος – Ο στρατηγικός ρόλος της περιοχής σήμερα για Ελλάδα και Ευρώπη
Συμπληρώνονται σήμερα 105 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης, μία ιστορική καμπή που καθόρισε την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας και ενίσχυσε την παρουσία της στη βορειοανατολική γωνιά της Βαλκανικής.
Η πορεία προς την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος ξεκίνησε μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων (1912–1913), όταν τα εδάφη της Δυτικής Θράκης παραχωρήθηκαν προσωρινά στη Βουλγαρία. Ωστόσο, η εξέλιξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων, στις οποίες ανήκε και η Βουλγαρία, ανέτρεψαν τις ισορροπίες στην περιοχή.
Τον Οκτώβριο του 1919, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων, η Δυτική Θράκη τέθηκε υπό διασυμμαχικό έλεγχο με πολιτικοστρατιωτική διοίκηση από τον Γάλλο στρατηγό Charles Antoine Charpy και έδρα την Κομοτηνή. Το μεταβατικό αυτό καθεστώς διατηρήθηκε μέχρι τον Μάιο του 1920.
Η 14η Μαΐου 1920 σηματοδότησε την επίσημη απελευθέρωση της Θράκης. Με την έγκριση της Συνθήκης του Σαν Ρέμο (Απρίλιος 1920), ο Ελληνικός Στρατός ανέλαβε την αντικατάσταση των συμμαχικών δυνάμεων. Το Σώμα Στρατού Εθνικής Αμύνης υπό τον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη εισήλθε στην περιοχή. Η Μεραρχία Σερρών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον λαό της Κομοτηνής, ενώ παράλληλα ελληνικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη και κατέλαβαν το Καραγάτς, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία απελευθέρωσης στις 20 Μαΐου 1920.
Με αφορμή τη φετινή επέτειο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της Θράκης για την εθνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια:
«105 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης. Η αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης και η ανάδειξή της σε κόμβο στρατηγικής σημασίας, θωρακίζει την ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
105 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης. Η αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης και η ανάδειξή της σε κόμβο στρατηγικής σημασίας, θωρακίζει την ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. pic.twitter.com/7k0DODe7n4
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 14, 2025
Η Θράκη, πλέον αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού εθνικού κορμού, παραμένει μέχρι σήμερα γεωπολιτικό σημείο αναφοράς, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη.