xanthipost.gr
ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ

(video) – MEDUSA: Το Αντι-Drone Σύστημα από την Ξάνθη που Ξεχώρισε στη DEFEA 2025

Αναπτύχθηκε από ολιγομελή ομάδα στην Ξάνθη, το σύστημα MEDUSA της AKMON S.A. αποτελεί ελληνική καινοτομία αιχμής στον ηλεκτρονικό πόλεμο και την αντιμετώπιση UAV απειλών.

Στρατηγικό ορόσημο για την AKMON S.A. και αναμφισβήτητο επίτευγμα της ελληνικής τεχνογνωσίας αποτέλεσε η παρουσίαση του προηγμένου αντι-drone συστήματος MEDUSA στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας DEFEA 2025. Πίσω από το φιλόδοξο και πλέον ώριμο αυτό project βρίσκεται μια ολιγομελής, δυναμική ομάδα επιστημόνων από την Ξάνθη, που κατάφερε να θέσει νέα πρότυπα στον τομέα της αντιμετώπισης μη επανδρωμένων απειλών.

Η ομάδα ξεκίνησε τη σύλληψη και το σχεδιασμό του συστήματος σχεδόν πριν από τρία χρόνια, στη Θράκη, μετατρέποντας την ιδέα σε ένα λειτουργικό και επιχειρησιακά έτοιμο εργαλείο άμυνας. Η Ξάνθη, και γενικότερα η περιοχή της Θράκης, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι αποτελεί επίκεντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια και ανάδειξη επιστημονικών ταλέντων.

Το σύστημα MEDUSA – εμπνευσμένο από τη μυθολογική Μέδουσα, που με το παραλυτικό της βλέμμα μπορούσε να «νεκρώνει» κάθε απειλή – ενσαρκώνει με σύγχρονους όρους την ίδια αποστολή: την εξουδετέρωση εχθρικών drones που δρουν στον αέρα, στη γη ή στη θάλασσα, μέσω προηγμένων μεθόδων ηλεκτρονικής παρεμβολής. Πρόκειται για φορητή, ευέλικτη λύση, που μπορεί να ενεργοποιηθεί πλήρως σε μόλις 30 λεπτά, παραμένοντας αόρατη στα αντίπαλα μέσα, χάρη στην παθητική της αρχιτεκτονική.

Με εμβέλεια που φημολογείται ότι ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα και δυνατότητα επέμβασης σε έως και εννέα ταυτόχρονα κανάλια επικοινωνίας, το MEDUSA καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και μπλοκάρει GNSS σήματα (GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU), προσφέροντας λύσεις για την προστασία κρίσιμων υποδομών, αεροδρομίων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών μονάδων.

Η AKMON S.A., με έδρα τα Άνω Λιόσια και ισχυρή παρουσία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, επενδύει συστηματικά σε νέους επιστήμονες από παραμεθόριες περιοχές, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της ελληνικής περιφέρειας. Το MEDUSA αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν συνδυαστούν η τεχνολογική εξειδίκευση, η ερευνητική συνέπεια και η περιφερειακή καινοτομία, όπως αυτή που ανθίζει στην Ξάνθη.

Η φετινή DEFEA 2025, που συγκέντρωσε 436 εκθέτες από 37 χώρες και προσέλκυσε 98 επίσημες αποστολές, έδωσε την ευκαιρία σε ελληνικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τις τεχνολογίες αιχμής που έχουν αναπτύξει. Η MEDUSA ξεχώρισε όχι μόνο για την τεχνολογική της αρτιότητα, αλλά και για την ισχυρή συμβολική της αξία: μια καινοτομία ελληνικής κατασκευής, με ρίζες στην Ξάνθη, που μπορεί να εξάγεται παγκοσμίως.

Η ανάγκη για θεσμική οργάνωση και στρατηγική αξιοποίηση τέτοιων επιτευγμάτων είναι επιτακτική, καθώς η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία να μετατραπεί σε τεχνολογικό κόμβο, με πυρήνα όχι μόνο τα αστικά κέντρα, αλλά και περιοχές όπως η Θράκη, που κρατούν τα σκήπτρα της καινοτομία

Related posts

(video) – Τραγωδία στον Άραχθο: Νεκρά τα δύο παιδιά 12 και 14 ετών – Δώρισαν τα όργανά τους οι γονείς

xanthipost

 (video) – Κι όμως… τα τρένα σφυρίζουν ακόμα στον Νέστο!

xanthipost

Κατερίνη: Νεκρή 60χρονη Γερμανίδα ορειβάτισσα στον Όλυμπο

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ