Η Ένωση Αστυνομικών Ξάνθης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά από νέο πολύνεκρο τροχαίο – Ανεπαρκής αστυνόμευση, τεράστιες ελλείψεις και επείγουσα ανάγκη δράσης
Το ζήτημα της ίδρυσης Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στην Εγνατία Οδό επαναφέρει στο προσκήνιο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης, με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο, όπου τρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο.
Η Ένωση, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Μαλλιό, τονίζει ότι η πλήρης παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis» καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστική αστυνόμευση, προκειμένου να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια.
Σύμφωνα με την Ένωση, η Εγνατία Οδός σήμερα «αστυνομεύεται μόνο στα χαρτιά», καθώς ένα και μόνο περιπολικό, με ένα άτομο προσωπικό, από το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, έχει την ευθύνη για έναν τεράστιο τομέα που περιλαμβάνει την πόλη, τα περίχωρα, αλλά και πολλούς εθνικούς δρόμους (Ξάνθης – Δράμας, Ξάνθης – Ιάσμου – Κομοτηνής, Ξάνθης – Π. Λάγους – Κομοτηνής, Ξάνθης – Καβάλας). Η κατάσταση αυτή, όπως αναφέρεται, καθιστά αδύνατη ακόμη και την πραγματοποίηση μιας απλής περιπολίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών.
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να δείξει με έγκαιρο προγραμματισμό, και όχι με λύσεις της τελευταίας στιγμής, πόσο ψηλά θέτει την οδική ασφάλεια. «Η ίδρυση και επάνδρωση ενός Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων αποτελεί όρο επιβίωσης για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης και την παρεχόμενη αστυνόμευση στην τοπική κοινωνία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης
ΠΡΟΣ:
- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
- Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Μαλλιό (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ενόψει πλήρους παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.»
κ. Υπουργέ,
κ. Αρχηγέ,
Με αφορμή αφενός ακόμα ένα τραγικό, πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Εγνατία Οδό (τρεις συνάνθρωποί μας απανθρακώθηκαν), αφετέρου δημοσιεύματα του Τύπου ότι πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί η πλήρης παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis», επανερχόμαστε στο ζήτημα της ίδρυσης Τμήματος Τροχαίας για την Εγνατία Οδό και την επάνδρωσή του ως νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας.
Οι λόγοι είναι καθαρά υπηρεσιακοί και αφορούν στην ουσιαστική αστυνόμευση της Εγνατίας Οδού με σκοπό την τόσο απαραίτητη οδική ασφάλεια. Η επάνδρωση ως νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας αποτελεί όρο επιβίωσης της Δ.Α. Ξάνθης και της παρεχόμενης αστυνόμευσης στην τοπική κοινωνία.
Σήμερα, η Εγνατία Οδός αστυνομεύεται μόνο «στα χαρτιά», καθώς το ένα (1) περιπολικό με το ένα (1) άτομο του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης είναι επιφορτισμένο με έναν τεράστιο τομέα (πόλη της Ξάνθης και περίχωρα, Ε.Ο. Ξάνθης – Δράμας, Ε.Ο. Ξάνθης – Ιάσμου – Κομοτηνής, Ε.Ο. Ξάνθης – Π. Λάγους – Κομοτηνής, Ε.Ο. Ξάνθης – Καβάλας) και αδυνατεί εκ των πραγμάτων να πραγματοποιήσει έστω και μία απλή περιπολία, παρόλη την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων μας.
Η Πολιτεία οφείλει να δείξει – με έγκαιρο προγραμματισμό και όχι λύσεις της τελευταίας στιγμής – πόσο ψηλά τοποθετεί την οδική ασφάλεια και αν και κατά πόσο είναι διατεθειμένη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πάψει αυτό το αιματοκύλισμα στην εθνική οδό της περιοχής μας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

