xanthipost.gr
Χ. Ζεϊμπέκ: «Η παραδοχή Σχοινά εκθέτει την κυβέρνηση – Πώς η ΝΔ έφτασε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα όρια της παύσης πληρωμών»
ΕΙΔΗΣΕΙΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στον αναδασμό Ερασμίου Ξάνθης – Αδικίες και καθυστερήσεις στις πληρωμές αγροτών

Ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς ζητά άμεση αποκατάσταση των λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ που οδήγησαν σε άδικα πρόστιμα και απώλεια ενισχύσεων για τους αγρότες του Ερασμίου

Ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τα σοβαρά λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ που σημειώθηκαν στον αναδασμό του Ερασμίου Ξάνθης. Όπως επισημαίνει, οι αστοχίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων και άδικες κυρώσεις σε βάρος των αγροτών, οι οποίοι βρέθηκαν να τιμωρούνται για «καταπατήσεις» εκτάσεων που τους είχαν αποδοθεί νόμιμα. Ο κ. Ζεϊμπέκ ζητά την άμεση αποκατάσταση της αδικίας, την καταβολή των ενισχύσεων και την ανάκληση των προστίμων.

Ερώτηση του Βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στη Βουλή για τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στον αναδασμό του Ερασμίου Ξάνθης

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στον αναδασμό του Ερασμίου Ξάνθη με αποτέλεσμα καθυστερήσεις σε πληρωμές και άδικες κυρώσεις σε βάρος των αγροτών, κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Ο Βουλευτής σημειώνει πως ο αναδασμός, ενώ είχε ήδη πραγματοποιηθεί, οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν τον έλαβαν υπόψη, κατά τις δηλώσεις καλλιέργειας και τον υπολογισμό των ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν οι αγρότες τις ενισχύσεις που δικαιούνται και, επιπλέον, να τους επιβληθούν άδικα πρόστιμα για «καταπάτηση» εκτάσεων, που στην πραγματικότητα τους είχαν αποδοθεί νόμιμα μέσω του αναδασμού.

Ο Βουλευτής σημειώνει πως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Ξάνθης, ήδη από τον Απρίλιο 2024, είχε παραχωρήσει χρήση της νομής για τις καλλιεργητικές περιόδους 2024–2025, ενώ τον Ιούλιο 2024 απέστειλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις ψηφιακές καταστάσεις των γεωτεμαχίων. Παρά ταύτα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ενσωμάτωσε τα στοιχεία αυτά στα δεδομένα του, με συνέπεια να προκύψει το πρόβλημα και οι άδικες κυρώσεις σε βάρος των αγροτών.

Με βάση τα παραπάνω και με το δεδομένο πως οι ενισχύσεις αποτελούν κρίσιμο εισόδημα για τους αγρότες της περιοχής και ο αναδασμός του Ερασμίου Ξάνθης έπρεπε να έχει ενσωματωθεί εγκαίρως στα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η επιβολή προστίμων για «καταπατήσεις» είναι αδικαιολόγητη και απολύτως λανθασμένη, ο Βουλευτής Ξάνθης απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποιος φέρει την ευθύνη για το σοβαρό λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τον αναδασμό του Ερασμίου Ξάνθης;
  2. Πότε θα αποκατασταθεί η αδικία και θα καταβληθούν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους αγρότες;
  3. Θα ανακληθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αδίκως λόγω της μη ορθής ενημέρωσης των αρχείων;
  4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση του αναδασμού του Ερασμίου και πότε θα υπάρξει οριστική επίλυση ώστε να μη δημιουργηθούν νέα προβλήματα στο μέλλον;

Related posts

(video) – Επίσημος Αγιασμός στο 1ο ΓΕΛ Ξάνθης: Πρώτο κουδούνι για τη σχολική χρονιά 2026-2027 με μηνύματα αριστείας

Xanthipost

(video) – 12ο Δημοτικό Σχολείο  Ξάνθης : Πρώτο κουδούνι και επίσημος αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Xanthipost

Πράσινο Φως για το Μουσικό Σχολείο και ΕΕΕΕΚ Ξάνθης: Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο – Σπύρος Τσιλιγγίρης: «Χρήματα θα βρεθούν και το έργο θα γίνει»

Xanthipost

Leave a Comment