xanthipost.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(video) – Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ροδόπη: Στήριξη αγροτών, ενεργειακές επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις για όλους

Από τη Μαρώνεια Ροδόπης έως τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης για την περιφέρεια και την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων.

Τη Μαρώνεια Ροδόπης και τη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε σειρά επαφών με πολίτες, τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες, ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα και παρουσιάζοντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με κατοίκους στη Μαρώνεια, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση κατά 50% του ανώτατου ορίου του αγροτικού πετρελαίου, για το οποίο επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των αγροτών. Όπως τόνισε, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν κεντρικό πυλώνα του σχεδίου ανάπτυξης της χώρας, ενώ επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια εξυγίανσης και επιτάχυνσης του συστήματος πληρωμών, ώστε οι πραγματικοί παραγωγοί να είναι οι αποδέκτες των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, σημειώνοντας ότι ενισχύει το πραγματικό εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων. Μεταξύ άλλων, ανέδειξε τα μέτρα που περιλαμβάνουν ετήσια επιστροφή ενός ενοικίου, καθώς και επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑμεΑ.

Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% το 2026 και τον μηδενισμό του το 2027 για πρώτες κατοικίες σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους – μέτρο που επεκτείνεται και σε παραμεθόριες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Θράκη. «Η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται αισθητή από κάθε πολίτη, όπου κι αν βρίσκεται στην επικράτεια», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Αρχοντικό Ταβανιώτη, που ανακαινίστηκε πλήρως και φιλοξενεί έκθεση αρχαιοτήτων της Μαρώνειας και του Ίσμαρου, ενώ αναμένεται να αποκτήσει μουσειακή πιστοποίηση έως το τέλος του 2026. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία μαρίνας στη Μαρώνεια και στη σύνδεση με τον παραλιακό δρόμο του Έβρου, έργα που, όπως σημείωσε, θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής — τον πρώτο ηλεκτροκίνητο σταθμό συμπίεσης μηδενικών εκπομπών στη χώρα, έτοιμο να δεχθεί μείγματα φυσικού αερίου με υδρογόνο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες επενδύσεις ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας και τη διασύνδεση με τα βόρεια Βαλκάνια.

Ακολούθησε επίσκεψη στην εταιρεία Interplast, που δραστηριοποιείται στους τομείς ύδρευσης, θέρμανσης και βιομηχανικών συστημάτων, εξάγοντας σε 75 χώρες. Ο Πρωθυπουργός εξήρε τον ρόλο της ελληνικής μεταποίησης και τη συμβολή της στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Όπως σημείωσε, οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τη νέα φορολογική πολιτική: όσοι είναι κάτω των 25 ετών απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος έως 20.000 ευρώ, ενώ για εργαζόμενους 25–30 ετών προβλέπεται μειωμένος συντελεστής 9%. Παράλληλα, οικογένειες με περισσότερα παιδιά θα δουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις από τον Ιανουάριο.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Related posts

Σπύρος Τσιλιγγίρης: «Θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε πρωτοβουλία που προάγει τον πολιτισμό και την παράδοση της Ξάνθης»

Xanthipost

Παρέμβαση Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων στην Ξάνθη

Xanthipost

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Τοπείρου με δύο νέες μόνιμες προσλήψεις

Xanthipost

Leave a Comment