xanthipost.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός 2026: Επιστροφή δύο ενοικίων, αυξήσεις μισθών και παρεμβάσεις 3 δισ. ευρώ

Με 159 «ΝΑΙ» εγκρίθηκε από τη Βουλή – Οι βασικές εξαγγελίες Μητσοτάκη για στέγαση, δάνεια σε ελβετικό φράγκο και αγροτικές ενισχύσεις

Με 159 ψήφους υπέρ και 136 κατά εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2026. Σε σύνολο 295 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ τάχθηκαν οι 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς και τρεις ανεξάρτητοι, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, τις αμυντικές δαπάνες ενέκριναν 216 βουλευτές, ενώ 75 καταψήφισαν και ένας δήλωσε «παρών». Τα έξοδα της Προεδρίας υπερψηφίστηκαν από 236 βουλευτές, με 58 «όχι» και μία αποχή.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2026 ως επιστέγασμα μιας εξαετούς πολιτικής, κάνοντας λόγο για σταθερό οικονομικό σχεδιασμό και διεθνή αναγνώριση της προόδου της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε για πρώτη φορά από νέο πρόεδρο του Eurogroup, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, γεγονός που –όπως σημείωσε– αποτυπώνει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη συνεχιζόμενη πτώση της ανεργίας και τον πληθωρισμό που εκτιμάται στο 2,2%. Τόνισε, επίσης, ότι οι αυξήσεις αποδοχών υπερκαλύπτουν τις απώλειες από την ακρίβεια, ενώ επισήμανε την αύξηση των επενδύσεων και την πλήρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο στεγαστικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες του προϋπολογισμού. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα επιστροφής δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές που μισθώνουν κατοικία στον τόπο υπηρεσίας τους, καθώς και νέο εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών με επιδότηση έως και 90% της δαπάνης.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την επίλυση του προβλήματος περίπου 50.000 δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με μετατροπή των υποχρεώσεων σε ευρώ, σταθερό χαμηλό επιτόκιο και πρόβλεψη «κουρέματος» σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αναφορικά με την αγροτική πολιτική, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι στόχος είναι η πλήρης διαφάνεια και η δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το σχετικό νομοσχέδιο.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την Ελλάδα του 2030, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική ισορροπία αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Related posts

(video) – Πρότυπο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης: Τελέστηκε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2026-2027

Xanthipost

Συνάντηση του νέου διοικητή της ΟΠΔΙ με τους διευθυντές του 15ου και 20ου Δημοτικού Σχολείου στο Δροσερό

Xanthipost

Ξάνθη: Ιεροσυλία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Μαγγάνων – Βεβηλώθηκε η εικόνα

Xanthipost

Leave a Comment