xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

(video) – Θλίψη: Έφυγε ο Σταύρος Πετρακόπουλος, ο «άρχοντας» των αριθμών – Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ξάνθη

Ο άνθρωπος που έδωσε «φωνή» στα στατιστικά του ποδοσφαίρου – Τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου η κηδεία του στη Θεσσαλονίκη

Βαθιά θλίψη σκόρπισε στον χώρο της δημοσιογραφίας αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του Σταύρου Πετρακόπουλου. Μια εμβληματική μορφή του αθλητικού ρεπορτάζ, που ταύτισε το όνομά του με τη στατιστική ανάλυση και την τεκμηριωμένη προσέγγιση του ποδοσφαίρου, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Σταύρος Πετρακόπουλος υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες και αξιόπιστες παρουσίες της αθλητικής δημοσιογραφίας. Σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν υπολογιστές και ψηφιακές βάσεις δεδομένων, εκείνος κατέγραφε με σχολαστικότητα αποτελέσματα, ρεκόρ και αριθμητικά στοιχεία αγώνων, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο που φώτισε ιστορικά δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού.

Η εγκυρότητα, η ακρίβεια και η βαθιά γνώση αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας του.

Η σχέση αγάπης με την Ξάνθη

Γεννημένος το 1944 στη Θεσσαλονίκη και απόφοιτος της Γεωπονικής του ΑΠΘ, τον κέρδισε τελικά η δημοσιογραφία («Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», ΕΡΤ3, ΕΡΤ). Η χαρακτηριστική φωνή του από τα γήπεδα της Βόρειας Ελλάδας παραμένει ανεξίτηλη.

Ξεχωριστή, όμως, ήταν η σχέση που διατηρούσε με την Ξάνθη. Αγαπούσε την ομάδα και τους ανθρώπους της, τους οποίους εκτιμούσε βαθιά, ενώ τον συνέδεαν στενοί δεσμοί φιλίας με παράγοντες και φιλάθλους της περιοχής, επισκεπτόμενος συχνά την πόλη μας.

Το θρυλικό αρχείο

Ο εκλιπών ξεχώρισε για το τεράστιο και άρτια οργανωμένο στατιστικό του αρχείο, το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς («ευαγγέλιο») για συναδέλφους και φιλάθλους. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, το αρχείο αυτό άρχισε να δημιουργείται από τα παιδικά του χρόνια, σημειώνοντας ακόμα και πάνω σε… χαρτοπετσέτες, ακούγοντας τις κυριακάτικες ραδιοφωνικές περιγραφές.

Παρότι υποστηρικτής του Ηρακλή, συνέγραψε το βιβλίο «Τα μυθικά του ΠΑΟΚ: Ρεκόρ… στατιστικά… αλήθειες…», αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στην αθλητική βιβλιογραφία.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) τον αποχαιρέτησε χαρακτηρίζοντάς τον «απολύτως ξεχωριστή προσωπικότητα» και τονίζοντας τον εντυπωσιακό αυτοματισμό με τον οποίο ανακαλούσε στοιχεία από τα εμβληματικά τετράδιά του.

Η κηδεία του Σταύρου Πετρακόπουλου θα τελεστεί τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026, στις 10:30 το πρωί, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Σαράντα Εκκλησιές Θεσσαλονίκης.

Related posts

Ξάνθη: Κλείνει η Λεωφόρος Στρατού προς Δημοκρίτου – Όλες οι αλλαγές από Τετάρτη

xanthipost

Συγκίνηση στην Ξάνθη: Η 1η Σειρά Δοκίμων Αστυφυλάκων (1996-98) επέστρεψε στη «βάση» της 30 χρόνια μετά

xanthipost

Θλίψη στην Ξάνθη για τον θάνατο της φωτογράφου Ντανιέλα Όπερμαν

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ