xanthipost.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Ιστορική στιγμή για τη Θράκη: Ορκίστηκε ο νέος Μουφτής Διδυμοτείχου Εμίν Σερίφ ενώπιον της Υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη

Πρώτη πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου για τις Μουφτείες – Σ. Ζαχαράκη: «Η θρησκευτική ελευθερία και η ειρηνική συνύπαρξη είναι σταθερές αξίες της Ελλάδας»

Σε κλίμα συγκίνησης και με υψηλό συμβολισμό τελέστηκε σήμερα η ορκωμοσία του νέου Μουφτή Διδυμοτείχου, κ. Εμίν Σερίφ, ενώπιον της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κας Σοφίας Ζαχαράκη.

Η τελετή αυτή αποτελεί ορόσημο για την Ελληνική Πολιτεία και τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη πλήρη εφαρμογή του σύγχρονου θεσμικού πλαισίου (Νόμος 4964/2022). Μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στο κράτος δικαίου, εναρμονισμένη πλήρως με το Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Οι νόμοι γίνονται πράξη»

Κατά την ομιλία της, η κα Ζαχαράκη χαρακτήρισε την ημέρα «ιδιαίτερα σημαντική», τονίζοντας πως η Πολιτεία αποδεικνύει στην πράξη ότι σέβεται και θωρακίζει τους θεσμούς της Θράκης.

«Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην πράξη, με πληρότητα και διαφάνεια, το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίσαμε, επιβεβαιώνοντας ότι οι νόμοι του κράτους δεν μένουν στα χαρτιά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η θρησκευτική ελευθερία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η ειρηνική συνύπαρξη δεν αποτελούν απλώς ζητούμενα, αλλά σταθερές αξίες της κοινωνικής μας ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Θεσμική θωράκιση της Μουφτείας

Η εφαρμογή του νόμου 4964/2022 ενισχύει ουσιαστικά το κύρος του Μουφτή, διασφαλίζοντας μια διαδικασία επιλογής σύγχρονη και αξιόπιστη. Όπως επισημάνθηκε, σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από διαιρέσεις, η Θράκη παραμένει πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης, με τον διάλογο και τη θεσμική τάξη να αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την κοινωνική συνοχή.

Παρουσίες με νόημα

Στην τελετή το «παρών» έδωσαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής και της μειονότητας, υπογραμμίζοντας την ευρύτατη αποδοχή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα παρέστησαν:

  • Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Βουλευτής Έβρου, κ. Χρήστος Δερμετζόπουλος.
  • Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, κ. Ιλχάν Αχμέτ.
  • Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής.
  • Οι Τοποτηρητές Μουφτήδες, πρόεδροι διαχειριστικών επιτροπών και Ιεροδιδάσκαλοι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ευχή για μια γόνιμη θητεία στον νέο Μουφτή, με γνώμονα την ενότητα και την ευημερία όλων των πολιτών της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης.

Related posts

Απόστολος Μπαχαρίδης – Τίνα Τσαλίκη: Με αγάπη από την Ξάνθη

xanthipost

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις σε ΑΜΘ – Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

xanthipost

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου: Ολοκληρώνεται η δίκη του Δημάρχου Τοπείρου Θωμά Μίχογλου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ