Καταδικάστηκε σε 6 έτη και 11 μήνες χωρίς αναστολή ο Βούλγαρος οδηγός του φορτηγού – Το χρονικό της τραγωδίας με τους τρεις νεκρούς τον Αύγουστο του 2025
Σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και έντεκα μηνών, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Θράκης τον Βούλγαρο οδηγό του φορτηγού που ενεπλάκη στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Κομοτηνής-Ξάνθης. Η απόφαση οδήγησε τον κατηγορούμενο πίσω στη φυλακή, όπου θα παραμείνει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Το σκεπτικό της απόφασης
Το δικαστήριο έκρινε τον οδηγό ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε από την κατηγορία της επικίνδυνης οδήγησης (που επισύρει έως και ισόβια κάθειρξη), καθώς η έδρα υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, κρίνοντας πως το τραγικό αποτέλεσμα προήλθε από αμέλεια και όχι από εσκεμμένη επικίνδυνη συμπεριφορά.
Η υπεράσπιση του οδηγού υποστήριξε ότι η ευθύνη δεν ήταν αποκλειστικά δική του, ισχυριζόμενη πως ένα άλλο όχημα έφραξε αιφνιδίως την πορεία του, περιορίζοντας τα περιθώρια αντίδρασης. Ωστόσο, τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης και οι μαρτυρίες οδήγησαν τους δικαστές στην καταδικαστική απόφαση.

Το χρονικό της τραγωδίας
Η πολύνεκρη σύγκρουση σημειώθηκε στις 18 Αυγούστου 2025, λίγα μέτρα πριν από τον σταθμό διοδίων του Ιάσμου. Το φορτηγό προσέκρουσε με σφοδρότητα σε οχήματα που ήταν σταματημένα στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που προκλήθηκε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία.

