Το πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης οικείας επί της Αθανασίου Διάκου αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που απειλούν την ασφάλεια πολιτών
Το πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης κατοικίας επί της Αθανασίου Διάκου, το οποίο ευτυχώς προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, επαναφέρει με έντονο τρόπο στο προσκήνιο ένα χρόνιο και επικίνδυνο πρόβλημα.

Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ότι λίγα μόλις μέτρα από το σημείο της κατάρρευσης βρίσκεται ακόμη ένα σπίτι σε εμφανώς κακή κατάσταση, ενώ στην οδό Παπανικολή εντοπίζεται άλλη μία κατοικία με έντονα σημάδια φθοράς, ρωγμές, πεσμένη τοιχοποιία και στοιχεία εγκατάλειψης που προκαλούν φόβους για παρόμοιο συμβάν.
Τα μισογκρεμισμένα και εγκαταλελειμμένα σπίτια παραμένουν διάσπαρτα μέσα στην πόλη.
Οι εικόνες εγκατάλειψης δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου, το οποίο συνδέεται με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες, οικονομικές δυσκολίες ή αδιαφορία. Ωστόσο, ανεξαρτήτως αιτίας, τα ετοιμόρροπα κτίρια αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για πεζούς, γείτονες και διερχόμενα οχήματα — ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων ή σεισμικής δραστηριότητας.

Το ζήτημα θέτει πλέον επιτακτικά την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών, με συστηματικούς ελέγχους, καταγραφή επικίνδυνων κατασκευών και δρομολόγηση παρεμβάσεων, από υποχρεωτικές εργασίες αποκατάστασης έως κατεδαφίσεις όπου απαιτείται.
Η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να εξαρτάται από την τύχη.
Το προχθεσινό περιστατικό λειτούργησε ως προειδοποιητικό καμπανάκι. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πόσο γρήγορα θα υπάρξει δράση πριν σημειωθεί το επόμενο, ίσως πιο σοβαρό, περιστατικό.



