Τέλος στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας ζητά ο Δήμαρχος Ξάνθης, ανεβάζοντας ψηλά στην ατζέντα τη στελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας – Η στρατηγική σημασία της Θράκης, τα νέα οικονομικά κίνητρα και η πρόταση για μετακίνηση ιατρών
Με μια αιχμηρή και απολύτως θεσμική παρέμβαση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός, τοποθετήθηκε για το μείζον ζήτημα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, η οποία παραμένει κλειστή τα τελευταία πέντε χρόνια. Απαντώντας σε απόψεις που υποβαθμίζουν το ζήτημα σε «τοπικό πρόβλημα», ο κ. Κοντός ξεκαθάρισε πως πρόκειται για εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η Ξάνθη δεν είναι απλώς ένας νομός της περιφέρειας, αλλά μια περιοχή με βαρύνουσα γεωστρατηγική σημασία, η οποία μάλιστα υποδέχεται και νατοϊκές ασκήσεις. Η απουσία εντατικής θεραπείας σε μια τέτοια νευραλγική περιοχή, εκθέτει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.
Ισχυρό «πακέτο» κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών
Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της υποστελέχωσης που κρατά τη Μονάδα κλειστή, οι τοπικοί φορείς έχουν προχωρήσει σε μια σημαντική σύμπραξη, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο οικονομικών κινήτρων για ιατρούς εντατικολόγους. Το συνολικό ποσό της επιπλέον ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.200 ευρώ τον μήνα και επιμερίζεται ως εξής:
- 600 ευρώ ως ειδικό επίδομα από τους πόρους του Νοσοκομείου Ξάνθης.
- 300 ευρώ ως επίδομα ενοικίου από τον Δήμο Ξάνθης.
- 300 ευρώ ως επιπρόσθετη επιχορήγηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η αναβάθμιση υποδομών απαιτεί έμψυχο δυναμικό
Ο κ. Κοντός άσκησε κριτική με επιχειρήματα, σημειώνοντας πως τα έργα αναβάθμισης, όπως η ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), χάνουν την ουσία τους όταν δεν συνοδεύονται από γιατρούς. «Δεν χρειαζόμαστε απλώς κρεβάτια, χρειαζόμαστε στελέχωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, βασιζόμενος στις δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι στους όμορους νομούς υπηρετεί επαρκής αριθμός εντατικολόγων, ο Δήμαρχος πρότεινε την ορθολογική ανακατανομή του ιατρικού προσωπικού. Εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, ορισμένοι ιατροί μπορούν να ενισχύσουν την Ξάνθη, διασφαλίζοντας την επανεκκίνηση της ΜΕΘ.
Η επαναλειτουργία της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ξάνθης είναι μονόδρομος. Παρά την καλή συνεργασία και τις ευχαριστίες προς το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, η τοπική κοινωνία αναμένει πλέον απτά αποτελέσματα. Η δημόσια υγεία στη Θράκη δεν αντέχει άλλες εκπτώσεις.

