xanthipost.gr
Πρωτομαγιά στη Ξάνθη: Τρεις συγκεντρώσεις, δύο πορείες, μικρή συμμετοχή
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρωτομαγιά στην Ξάνθη: Τρεις συγκεντρώσεις, δύο πορείες, μικρή συμμετοχή

Διαιρεμένη η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στην πόλη — το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης υιοθέτησε ψήφισμα με αιτήματα για μισθούς, στέγη και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Με χαμηλή συμμετοχή και τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις αντί για μία, η Ξάνθη εόρτασε την Εργατική Πρωτομαγιά 2026. Η διάσπαση αποτυπώθηκε και στις πορείες, δύο ξεχωριστές διαδρομές, δύο διαφορετικά μηνύματα. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης (ΕΥΚΞ) υιοθέτησε ψήφισμα με κεντρικό αίτημα τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, 140 χρόνια μετά τα γεγονότα του Σικάγο.

Πρωτομαγιά στη Ξάνθη: Τρεις συγκεντρώσεις, δύο πορείες, μικρή συμμετοχή
Τρεις φωνές, χωρίς χορωδία

Η φετινή Πρωτομαγιά στην Ξάνθη δεν ήταν μία γιορτή — ήταν τρεις παράλληλες. Οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν ξεχωριστά, με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικούς δρόμους πορείας, αντανακλώντας τις ρωγμές που χαρακτηρίζουν εδώ και καιρό το συνδικαλιστικό τοπίο της περιοχής. Η συμμετοχή, σε όλες τις συγκεντρώσεις, παρέμεινε χαμηλή.

Πρωτομαγιά στη Ξάνθη: Τρεις συγκεντρώσεις, δύο πορείες, μικρή συμμετοχή
Το ψήφισμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης: Από τη μνήμη στον αγώνα

Στη συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, ο Πρόεδρος Αθανάσιος Σισαμπέρης ανέγνωσε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης, με αφετηρία την επέτειο των 140 χρόνων από την εξέγερση του Σικάγο.

Τα κεντρικά αιτήματα περιλαμβάνουν:
  • Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις αποδοχών
  • Μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας
  • Σχέδιο κοινωνικής κατοικίας — προσιτή στέγη για όλους
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό ή εργοδοτικό παρεμβατισμό
  • Ισχυρό σύστημα υγείας και προστασία μητρότητας
  • Ενίσχυση δομών φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία
Το ψήφισμα έκλεισε με τη φράση που συνοψίζει το πνεύμα της ημέρας: «Από τη μνήμη στον αγώνα — με τον αγώνα στο αύριο».

Η εικόνα της φετινής Πρωτομαγιάς στη Ξάνθη είναι αποκαλυπτική: όταν οι φορείς εκπροσώπησης δεν μπορούν να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο, το μήνυμα προς τους εργαζόμενους αποδυναμώνεται. Τα αιτήματα παραμένουν κοινά — μισθοί, στέγη, δικαιώματα — αλλά η δύναμή τους εξαρτάται από την ενότητα που φέτος απούσιαζε.

Related posts

Αναβάλλεται λόγω καιρού το Φεστιβάλ Χορωδιών του Γηροκομείου Ξάνθης «Μέγας Βασίλειος» – Η νέα ημερομηνία

Xanthipost

Προσοχή στην Ξάνθη: Νέες οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για τις απάτες σε ηλικιωμένους

Xanthipost

Δίπλα στους υποψήφιους των Πανελλαδικών το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Xanthipost

Leave a Comment