Σαφές μήνυμα του Υπουργού Υγείας για το μέλλον του ΕΣΥ – Εξοπλισμός αιχμής, τηλεϊατρική και προτομή του Δημόκριτου ως αναμνηστικό δώρο.
Στην Ξάνθη βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποιώντας τα επίσημα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου και εξοπλισμένου με νέο ιατροτεχνολογικό υλικό Κέντρου Υγείας Αβδήρων. Κατά την τελετή, ο Υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί λουκέτων στις υγειονομικές δομές της χώρας.
Η τελετή των εγκαινίων τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα. Μαζί με τον Υπουργό, την κορδέλα έκοψαν ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και η πρώην Δήμαρχος Εύα Τσακίρη, της οποίας το εγκώμιο έπλεξε ο κ. Γεωργιάδης για την αρχική σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας της υγειονομικής μονάδας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο εκτελών χρέη Δημάρχου Τοπείρου Χαράλαμπος Κουτσομιχάλης, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και μέλη της ΔΕΕΠ Ξάνθης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης Ζωή Κοσμίδου, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ με τους συνεργάτες του, καθώς και το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Διαθέτουμε πρωτοφανείς πόρους για το ΕΣΥ»
Κατά τις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη μεγάλη του τιμή που βρίσκεται στα Άβδηρα, την πατρίδα του Δημόκριτου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αρχαίου φιλοσόφου που συνέλαβε την ατομική θεωρία 2.500 χρόνια πριν από τη σύγχρονη επιστήμη.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη σταθερότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί λουκέτων:
«Κανένα Κέντρο Υγείας δεν πρόκειται να κλείσει, κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Αντιθέτως, διαθέτουμε πρωτοφανείς πόρους για την αναγέννηση του ΕΣΥ και τη δημιουργία του καλύτερου συστήματος υγείας που είχε ποτέ η χώρα».
Ο Υπουργός ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή Αβδήρων για την άψογη συνεργασία, σημειώνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο. Παράλληλα, εξήρε το έργο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την υπέρβαση των σύνθετων δυσκολιών του έργου, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον «καθημερινό ηρωισμό» του προσωπικού, που κράτησε όρθιες τις δομές για δεκαετίες.

Οι δηλώσεις των επισήμων και το αναμνηστικό δώρο
Μετά το πέρας της τελετής, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης παρέδωσε στον Υπουργό μια προτομή του Δημόκριτου ως αναμνηστικό δώρο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή.
Στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησαν δηλώσεις ο βουλευτής Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης, η πρώην Δήμαρχος Εύα Τσακίρη, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο εκτελών χρέη Δημάρχου Τοπείρου Χαράλαμπος Κουτσομιχάλης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, καθώς και εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη νέα, σύγχρονη εποχή της δομής.
Η πλήρης ανακατασκευή και ο ψηφιακός εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας Αβδήρων με συστήματα τηλεϊατρικής αποτελεί μια βαθιά υγειονομική θωράκιση για την ύπαιθρο της Ξάνθης.
Η παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και οι δεσμεύσεις για ενίσχυση με προσωπικό αφήνουν μια θετική προοπτική, αποδεικνύοντας ότι η επένδυση στην περιφερειακή πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ο μόνος δρόμος για την αποσυμφόρηση του κεντρικού Νοσοκομείου της πόλης μας.





