Οι θρησκευτικές ακολουθίες έως τις 16 Ιουλίου και η πνευματική αναφορά στη σχέση Θεού και γιατρών.
Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος για τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη εξέδωσε το Μήνυμα της Κυριακής, εστιάζοντας στην ιατρική επιστήμη ως θείο δώρο προς τον άνθρωπο.
Γεμάτο από λατρευτικές ακολουθίες και πανηγύρεις ιερών ναών είναι το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Ξάνθης για το προσεχές διάστημα. Οι πιστοί της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις θείες λειτουργίες και τους εσπερινούς, τιμώντας τη μνήμη των Αγίων της Εκκλησίας μας.
Το Λατρευτικό Πρόγραμμα του Μητροπολίτη
- Σάββατο 11-07-2026
- 07:00-10:00: Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Δασοχωρίου.
- 18:30: Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου ΑΣΔΙΘ.
- 19:30: Εσπερινός στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο Οσίου Παϊσίου του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ξάνθης.
- Κυριακή 12-07-2026
- 07:00-10:00: Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο Οσίου Παϊσίου του Ιερού Ναού Αγίου Θεοφάνους Ξάνθης.
- Δευτέρα 13-07-2026
- 19:00-20:30: Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Εξοχής.
- Τετάρτη 15-07-2026
- 07:00-10:00: Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Ξάνθης.
- Πέμπτη 16-07-2026
- 19:00-20:30: Εσπερινός στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Μαρίνης Ευμοίρου.
Το Μήνυμα της Κυριακής: «Ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων»
Ο Χριστός δεν πολέμησε μόνο την αρρώστεια της ψυχής, αντιμετώπισε και την αρρώστεια του σώματος, χαρίζοντας υγεία και ευεξία. «Και περιήγεν όλην την Γαλιλαίαν ο Ιησούς…θεραπεύων πάσαν νόσον». Από την εποχή εκείνη, μέχρι σήμερα η αρρώστεια δεν σταμάτησε, ούτε η φθοροποιός επίδραση της στο ανθρώπινο σώμα.
Στο διάστημα των αιώνων αναπτύχθηκε η ιατρική επιστήμη. Ατελής τα χρόνια εκείνα, ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη και εξελιγμένη στις μέρες μας, ικανή να αντιμετωπίσει με τις γνώσεις και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα πολλές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στη διάθεσή της τα τεράστια νοσοκομεία και τα δημουργήματα του νεώτερου πολιτισμού.
Η ιατρική επιστήμη, όπως όλες οι επιστήμες είναι δώρο του Θεού στο ανθρώπινο γένος. «Αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού». Ο Δημιουργός, με την πανσοφία και την απέραντη δύναμη Του, έδωσε στους ανθρώπους την επιστήμη, για να χαίρονται τα θαυμαστά Του έργα και να Τον δοξάζουν «Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα…εν αυτοίς εθεράπευσε και ήρε τον πόνον» του ανθρώπου. Κι ακόμα όταν ασκείται η ιατρική επιστήμη, Αυτός αόρατα καθοδηγεί την πορεία της θεραπευτικής αγωγής, διότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε, που να γίνεται χωρίς το θέλημά Του.
Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως οι δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης έχουν τα όριά τους.
Πιο πάνω άπ’ την ανθρώπινη επιστήμη στέκεται ο παντοδύναμος Θεός. Αυτός, χωρίς νυστέρια και φάρμακα, μπορεί να «εγείρη άνθρωπον εκ κλίνης οδύνης αυτού».
Όταν ο Κύριος περπατούσε στη γη μας, μ’ ένα και μόνο λόγο Του ζωογονούσε σβησμένα βλέμματα, στερέωνε παράλυτα μέλη, δρόσιζε ψημένα άπ’ τον πυρετό μέτωπα.
Αδελφοί, ασθενείς και πονεμένοι, δεν θα εγκαταλείψουμε τον γιατρό γιατί «αυτόν έκτισε Κύριος», αλλά πάνω από αυτόν θα βάλουμε τον παντοδύναμο Θεό.

