xanthipost.gr
(video) – Ξάνθη: 2ο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό για τη σπουδαία μαθητική ταινία του 3ου Δημοτικού και του ΕΝΕΕΓΥΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Ξάνθη: 2ο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό για τη σπουδαία μαθητική ταινία του 3ου Δημοτικού και του ΕΝΕΕΓΥΛ

Μικτή ομάδα 10 μαθητών δημιούργησε ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ για την καπνική ιστορία του τόπου, σαρώνοντας τα ιστορικά τοπόσημα και τις μαρτυρίες της περιοχής.

Μια ξεχωριστή συνεργασία δύο σχολείων της Ξάνθης, από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απέσπασε τη 2η θέση στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου!».

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και το ΕΝΕΕΓΥΛ Ξάνθης ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο οι μαθητές αναζήτησαν στοιχεία της τοπικής ιστορίας και κατέγραψαν μνήμες ανθρώπων της περιοχής.

Στη μικτή ομάδα συμμετείχαν 10 μαθητές, έξι μαθητές του ΕΝΕΕΓΥΛ και τέσσερις μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα 15λεπτο ψηφιακό βίντεο, με επίκεντρο την ιστορία της Ξάνθης και ιδιαίτερα τη σχέση της πόλης με την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.

(video) – Ξάνθη: 2ο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό για τη σπουδαία μαθητική ταινία του 3ου Δημοτικού και του ΕΝΕΕΓΥΛ
Από το Λαογραφικό Μουσείο στη μνήμη της πόλης

Αφετηρία της προσπάθειας αποτέλεσε το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης, όπου αντικείμενα μιας άλλης εποχής έγιναν αφορμή για την αναζήτηση της ιστορίας και της ταυτότητας του τόπου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, ιστορίας και βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής.

(video) – Ξάνθη: 2ο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό για τη σπουδαία μαθητική ταινία του 3ου Δημοτικού και του ΕΝΕΕΓΥΛ

Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν:

  • το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης,
  • την «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»,
  • το ΠΑΣΤΑΛΙ – Σταθμό Βιομηχανικής Αρχαιολογίας στην Παλαιά Χρύσα,
  • τις καπναποθήκες Κωνσταντινίδη στη Θαλασσιά,
  • καθώς και άλλα ιστορικά κτίρια της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων συγκέντρωσαν τεκμήρια και υλικό, ενώ παράλληλα κατέγραψαν μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν την τοπική ιστορία.

Η καπνική ιστορία της Ξάνθης μέσα από τις αφηγήσεις

Μέσα από εικόνες, συνεντεύξεις και αφηγηματικά αποσπάσματα, το μαθητικό έργο παρουσιάζει τη σχέση της Ξάνθης με την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.

Στο βίντεο παρουσιάζονται στοιχεία για την ποικιλία μπασμά, τις καπναποθήκες και τη μεταφορά του καπνού με το τρένο, καθώς και η συμβολή του καπνού στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ιστορία της ποικιλίας Βιρτζίνια στη Θαλασσιά, μέσα από το υλικό και τις αφηγήσεις που συγκέντρωσαν οι μαθητές.

Σημαντική ήταν η συμβολή ανθρώπων της περιοχής που μοιράστηκαν γνώσεις, πληροφορίες και προσωπικές ιστορίες. Πρόκειται για τους Βασίλειο Καραμπατζάκη, Αριστείδη Κωνσταντινίδη, Μαρία Πετρά και Πασχάλη Ξανθόπουλο.

Μήνες έρευνας και συνεργασίας

Η συγκεκριμένη μαθητική προσπάθεια διήρκεσε αρκετούς μήνες. Η συλλογή του πρώτου υλικού ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2025 και ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου του 2026.

Οι συναντήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιούνταν όχι μόνο κατά τις απογευματινές ώρες, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, καθώς η δημιουργία του έργου απαιτούσε έρευνα, καταγραφή, επεξεργασία και συνεργασία.

Η διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό αποτελεί την αναγνώριση μιας προσπάθειας που συνδύασε την τοπική ιστορία, τη βιωματική μάθηση, την ψηφιακή δημιουργία και τη συνεργασία μαθητών διαφορετικών σχολικών βαθμίδων.

Παράλληλα, το έργο λειτουργεί ως ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της ιστορίας της Ξάνθης. Μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες, μαρτυρίες και προσωπικές αφηγήσεις, οι μαθητές αναζήτησαν το παρελθόν της πόλης και το συνέδεσαν με τις ιστορίες των ανθρώπων της.

Το 2ο βραβείο στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό έρχεται ως αποτέλεσμα αυτής της πολύμηνης κοινής προσπάθειας του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του ΕΝΕΕΓΥΛ Ξάνθης.

Related posts

Κέντρο Υγείας Εχίνου: Δράση προληπτικής ιατρικής και διενέργειας Τεστ Παπ στον Κένταυρο Ξάνθης

Xanthipost

Συγκίνηση και στήριξη στη Σταυρούπολη Ξάνθης: Ο Τάσος Κοντογιαννίδης απένειμε τα μαθητικά βραβεία

Xanthipost

(video) – Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στην Ξάνθη: Στοχευμένη ενημερωτική ημερίδα στο ΚΑΠΗ για την Τρίτη Ηλικία

Xanthipost

Leave a Comment