xanthipost.gr
ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τι θα γινόταν αν έπεφταν 900χιλ βροχής στον Έβρο και στη Βουλγαρία;

Η κακοκαιρία που έπληξε την Θεσσαλία και τις ανατολικές προσήνεμες περιοχές της Ελλάδας ήταν άνευ προηγουμένου. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης γιατί πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει 900 χιλ βροχής θα δώσω το παράδειγμα των πλημμυρών στον Έβρο ποταμό.

 Ο νομός Έβρου με τα ορεινά του συμπεριλαμβανομένων και των ορεινών της Βουλγαρίας δεν έχουν δεχτεί ποτέ πάνω από 250 χιλ βροχής συσσωρευτικά ακόμα και αν προηγήθηκαν βαριές χιονοπτώσεις.

Με 200 χιλ νερό όλοι οι χείμαρροι του νομού έχουν ξεχειλίσει μαζί και ο Ερυθροπόταμος στο Δέρειο στο Διδυμότειχο και όπου αλλού περνάει. 200 χιλ βροχής σημαίνει 200 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Τα Λάβαρα ο Πόρος το Πέταλο Πέπλου και τα χωριά του βορείου ΈΒρου με 200 χιλ βροχής πρέπει να εκκενωθούν.

Πάμε τώρα να δούμε τι θα γινόταν αν έπεφταν 900χιλ βροχής στον νομό και στη Βουλγαρία.

Θα έπρεπε να εκκενωθούν όλο το Διδυμότειχο η Ορεστιάδα το Σουφλί, η Φέρρες .

Ολόκληρες οι πόλεις εκτός από τα υπερυψωμένα σημεία. 900 χιλ νερό σημαίνει ένας τόνος του τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό απλά δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στην χώρα. Έχουν καταγραφεί μέχρι 300 χιλ βροχής σε πολλές περιοχές ακόμα και στην Σαμοθράκη πριν χρόνια άλλα όχι 900 χιλ. Αν ήταν χιόνι σημαίνει 10 μέτρα χιονόστρωση. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος; Θα είχαμε χιόνια μέχρι τον Ιούνιο.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στα πολύ ζεστά νερά του Αιγαίου μετά από μια περίοδο συνεχόμενου καύσωνα που έπληξε την χώρα μας συνεχόμενα επί δύο μήνες.

Η Θράκη και ιδιαίτερα η ορεινή Ροδόπη κινδυνεύει και αυτή από τα θερμά νερά του Αιγαίου εάν γίνει σύγκλιση της θερμότητας της θάλασσας και ενός συστήματος που θα φέρει κρύο από τα βόρεια βορειοανατολικά αλλά όχι στον βαθμό των προσήνεμων. Θεωρώ πολύ πιθανό να πέσουν μέχρι και 200-250 χιλ βροχής εάν συνυπάρξουν οι παράγοντες που έγραψα παραπάνω.

Το φαινόμενο αυτό είναι διαδομένο και στις ΗΠΑ με την θερμότητα των λιμνών στα σύνορα με τον Καναδά να συναντά τις ψυχρές αέριες μάζες από το βόρειο πόλο και να ρίχνει 2 μέτρα χιόνι στις περιοχές νότια των λιμνών στο Μίσιγκαν και την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Λάμπρος Λάμπρου – Καιρικά Νέα Θράκης

Related posts

Διδυμότειχο: Βρέφος 4 μηνών βρέθηκε νεκρό από τους γονείς του και διακομίσθηκε  το πρωί της Παρασκευής  στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

xanthipost

Αλεξανδρούπολη: Διυπουργική σύσκεψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου με τη συμμετοχή  Βασίλη Κικίλια και Νίκου Δένδια

xanthipost

(video) – Και από το φθινόπωρο ..ξανά στο καλοκαίρι – Άνοδος της θερμοκρασίας με λασποβροχές και αφρικανική σκόνη

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ