xanthipost.gr
ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Ξάνθη : Θα συνεχιστεί η αστάθεια μέχρι και την Τρίτη με μεσημεριανές και βραδινές μπόρες – Το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης!

Μέχρι και την Τρίτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στην περιοχή της Θράκης –  Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη!

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ – Για αύριο Δευτέρα στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και τη ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Πρόσκαιρα το μεσημέρι απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28-06-2022

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως από τις μεσημβρινές ώρες στη κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κατά τόπους, τις απογευματινές ώρες, κυρίως στα ορεινά των υπόλοιπων ηπειρωτικών περιοχών θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Τι είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης –  Πότε το είδαμε ξανά στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Με τον όρο “ψυχρή λίμνη” αναφερόμαστε σε μια “κλειστή” περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες».

Αναφορικά με τη «ψυχρή λίμνη», ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε ότι δίνει έντονα φαινόμενα το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι το έχουμε ζήσει και στη χώρα μας στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019.

 Μια από τις συνθήκες για να δημιουργούνται καταιγίδες το καλοκαίρι, είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία. Ο μετεωρολόγος πρόσθεσε ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι ήταν μια ακραία κατάσταση, «αλλά έχουμε τέτοια φαινόμενα το καλοκαίρι στην κεντρική Ευρώπη, στα βόρεια Βαλκάνια και στα βόρεια της χώρας μας, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο». Ωστόσο, όπως είπε, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πολιτική Προστασία και σε άλλες χώρες.

Φωτογραφία : Gregory Savvidis

Related posts

Ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα: Άστατος καιρός με ισχυρούς ανέμους – Οι πρωτες εκτιμήσεις για την Κυριακή του Πάσχα   

xanthipost

Ξάνθη : Η λασποβροχή άφησε πίσω της … πορτοκαλί μπαλκόνια και αυτοκίνητα καλυμμένα με σκόνη!

xanthipost

Περιφέρεια ΑΜΘ :  «Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024»

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ