xanthipost.gr
ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός Ιατρός: Θετικά ανταποκρίνεται ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης στον θεσμό

Ξεκίνησε εκ νέου ο δημόσιος διάλογος με το αρμόδιο υπουργείο

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σπανόπουλος, την επαναφορά δημοσίου διαλόγου για το θεσμό του προσωπικού ιατρού, στο πλαίσιο νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.

Γιάννης Σπανόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης: Πρόκειται για μια προσπάθεια ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, πάνω στην οποία θα στηριχθεί συνολικά το ΕΣΥ

  Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει πολύ παλιότερα χωρίς, ωστόσο, να ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς ο οικογενειακός ιατρός -όπως ονομαζόταν αρχικά- συνάντησε πολλές αντιδράσεις.

  Ο κ. Γ. Σπανόπουλος χαιρετίζει το θεσμό του προσωπικού ιατρού ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, πάνω στην οποία θα στηριχθεί συνολικά το ΕΣΥ.

  «Αν και δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού ιατρού, οι προθέσεις του υπουργείου είναι ως προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ ότι το ζήτημα θα πρέπει να μπει σε νέα βάση, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για την αναδιοργάνωση του χώρου της υγείας με την πρόληψη να αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος δημόσιας υγείας» όπως σχολιάζει, ενδεικτικά, ο ίδιος.

  Και συνεχίζει, «δεν έχει τελειώσει η συζήτηση. Ο δημόσιος διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη κι όπως δείχνουν τα πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, για να δούμε αποτελέσματα».

  Σχετικά, τώρα, με τον ρόλο του προσωπικού ιατρού, ο κύριος Γ. Σπανόπουλος αναφέρει πως, με έμφαση στην πρόληψη, η οποία θα ξεκινά από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα δημιουργηθεί ψηφιακός φάκελος ασθενούς που θα συμπεριλαμβάνει χρόνια νοσήματα και συνταγογράφηση. Ενώ, δεν αποκλείεται ο προσωπικός ιατρός να έχει και ρόλο συμβούλου υγείας, παραπέμποντας τον ασθενή στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα ή αντίστοιχη δομή υγείας.

  «Σκοπός είναι να γίνει ψηφιακή αποτύπωση του ιστορικού όλων των ασθενών και κατ’ επέκταση να περάσει σε όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, για να υπάρχει μια εμπεριστατωμένη καταγραφή πάνω στην οποία θα βασίζεται η περίθαλψή τους…» συμπληρώνει ο ίδιος.

  Αναφορικά, δε, με τα ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα στους Έλληνες ιατρούς του εξωτερικού με σκοπό τον επαναπατρισμό τους, προκειμένου να στελεχώσουν αντίστοιχες θέσεις στις δομές υγείας της χώρας, ο κ.Γ. Σπανόπουλος επισημαίνει πως, «δεν διαφωνούμε με τα κίνητρα, ζητούμενο, βέβαια, είναι να υπάρχουν σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας που θα αφορούν όλους τους ιατρούς. Άλλωστε, ο κυριότερος λόγος που ένας επιστήμονας εγκαταλείπει τη χώρα είναι οι χαμηλές οικονομικές απολαβές. Θα πρέπει να εξομαλυνθούν όλα τα προβληματικά σημεία, για να αποτραπεί η δημιουργία ιατρών πολλών ταχυτήτων αλλά και για να μην υπάρχουν οικονομικές ανισότητες. Το πρώτο, βέβαια, που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών που θα ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού ιατρού», καταλήγει.

Ντιάνα Τσερβονίδου

Related posts

«Πραγματική ελπίδα» για τη θεραπεία του καρκίνου: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του νέου εμβολίου mRNA

xanthipost

Δωρεάν rapid test από τις 22 έως τις 26  Απριλίου  2024  στον Δήμο Ξάνθης

xanthipost

Δήμο Ξάνθης – Δωρεάν rapid test από τις 15 έως τις  19 Απριλίου  2024

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ