xanthipost.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Μάνδρα Ξάνθης …..κι ο “δικός της” Προφήτης Ηλίας

Κάθε καλοκαίρι η Μάνδρα γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία – Ο Πολιτιστικός σύλλογος φροντίζει να κρατά γερά την παράδοση και φτιάχνει ωραίες εκδηλώσεις και θυμίσματα

Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν πολλά βάσανα. Ήρθαν εδώ το 1921 αφήνοντας πίσω το παλιό Σέρντιβαν. Για καιρό έμειναν γύρω απ’ τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης. Στο χωριό εγκαταστάθηκαν το 1924 και τ’ ονόμασαν Μάνδρα, γιατί φαινόταν να έχει τριγύρω βουνά (σαν μάνδρα) και να προστατεύεται. Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Αρρώστιες, φτώχεια, σκληρή δουλειά, νέα κατοχή από Γερμανούς και Βούλγαρους. Άντεξε όμως και πρόκοψε. Το όφειλε στην ιστορία του. Στους ανθρώπους του. Στις πέτρες και τα βουνά που είναι γνωστά απ’ την αρχαιότητα (“ιριδίζουσα” πέτρα – λατομεία Μάνδρας). Στα ιερά κειμήλια που έφεραν. Στον Προφήτη Ηλία που δεσπόζει κι εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που έρχεται στο χωριό και τον αντικρίζει (φωτο).

Κάθε καλοκαίρι η Μάνδρα γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία

Η πλατεία παίρνει ζωή. Οι ξενιτεμένοι ξανασμίγουν. Τα τσίπουρα και τα κρασιά έχουν την τιμητική τους, βγαλμένα απ’ τα ντόπια ρακοκάζανα. Ο Πολιτιστικός σύλλογος φροντίζει να κρατά γερά την παράδοση και φτιάχνει ωραίες εκδηλώσεις και θυμίσματα. Όλα είναι όμορφα.

Μην ξεχάσετε να έρθετε και φέτος στην Μάνδρα….

Related posts

Έβρος:: Εντοπίστηκε μοναχικός μαύρος κύκνος

xanthipost

Η JTI Χορηγός του AGORA-2nd Corporate Affairs Forum 2024

xanthipost

Έρχεται η ροζ πανσέληνος ..το ανοιξιάτικο ολόγιομο φεγγάρι

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ